Lørdag ettermiddag hasteinnkalte den svenske regjeringen til pressekonferanse. Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg, den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves og Finansinspektionens generaldirektør Erik Thedéen deltok på pressekonferansen.

Alvoret var tydelig og budskapet var at regjeringen skyter inn hundretalls milliarder svenske kroner i krisemidler til energiselskaper for å unngå en finanskrise.

– Vi må si det som det er, det er en svært alvorlig situasjon, sa finansminister Damberg under pressekonferansen ifølge Aftonbladet.

– Krigsvinter

Den svenske statsministeren var ikke mild i sine beskrivelser av situasjonen. Hun er også hardt presset med tanke på det nært forestående valget i Sverige 11. september.

– Russland driver energikrig mot Europa. Det får alvorlige konsekvenser for hele Europa, også for svenske husholdninger og selskaper. Spesielt gjelder det dem i Sør-Sverige, sa Andersson som tilhører Socialdemokraterna.

– Vi stod allerede foran en tøff vinter. Med gårsdagens beskjed står vi overfor en krigsvinter.

Fredag ble det kjent at gassforsyningene gjennom Nord Stream 1-rørledningen stanses på ubestemt tid, opplyste det russiske energiselskapet Gazprom. Årsaken skal angivelig være en teknisk feil.

Les også: Russland skrur igjen krana: Kjempesmell for norske strømkunder

Tidligere i august sa kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema til Nettavisen at det ikke så ut til å være noe som kunne normalisere strømprisene til vinteren.

– Dersom Russland kutter ytterligere i gassleveransene kan det bli mangel på gass, og derfor prises gassen ekstra høyt. Det er nok et marked som er preget av frykt og det driver mye av den siste oppgangen.

Nettavisen har også tidligere omtalt at det kan komme sjokkpriser på strøm dersom russisk gass stopper opp.

Lørdag ettermiddag var statsministeren i Sverige klar på at dersom regjeringen ikke agerer kan det snart lede til en finanskrise i landet.

– Vi stiller likviditetsgarantier på hundretalls milliarder kroner som bør være på plass innen børsen stenger mandag. Vi kommer ikke til å l svenske husholdninger og selskaper til deres egen skjebne.

Strømprisene kan stige mandag

Kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy sa til E24 fredag kveld at det er relativt dramatiske nyheter.

– Hvis det ikke kommer noen klarhet i når rørledningen vil gjenåpne, i løpet av helgen, vil markedene reagere ved å sende prisene oppover mandag, sa han.

Brottemsmo påpekte også at det er kritisk hvis det er snakk om en vedvarende stopp i gassleveransene. Ved gassanlegget i Portovaja har vestlige analytikere sett at Russland brenner gass for over 100 millioner kroner hver dag. Det var tilfellet da rørledningen fortsatt var åpen, ettersom Russland kraftig hadde redusert forsendelsene.

Les også: Gassprisene til himmels etter Putin-nekt til Polen

Rørledningen har vært stengt flere ganger i den anspente situasjonen etter Russlands angrep på Ukraina og de kraftige sanksjonene Vesten har innført. Russerne har gjentatte ganger vist til behov for reparasjoner, mens de i Tyskland er blitt anklaget for å stenge krana av politiske motiver.

Krisemøte i Sverige mandag

Mangelen på russisk gass er en medvirkende årsak til de skyhøye energiprisene i Europa. Selv om EU og europeiske land jobber med å kutte avhengigheten av russisk energi, er land som Tyskland fortsatt avhengig av gassimport fra Russland.

Andersson sa også at garantien innen de to neste ukene kommer til å omfatta elle nordiske og baltiske aktører

Finansminister Damberg sa på pressekonferansen at regjeringen derfor vil legge frem et forslag som innebærer at regjeringen får fullmakt til å utstede kredittgarantier.

– Med denne beslutningen sikrer vi ikke bare finansiell stabilitet i Sverige men i hele Norden, sa finansministeren.

Aller partiene i Riksdagen, tilsvarende Stortinget i Norge, er informert. Det samme er talsmann for Riksdagen Andreas Norlén (Moderaterna (tilsvarer Høyre i Norge)). Han har kalt inn alle partiene til et ekstraordinært møte mandag 5. september.