Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen halvert på to år

Oslo (NTB): Strømprisene på kraftbørsen Nord Pool Spot lå i gjennomsnitt på 22,2 øre per kilowattime i fjor. Det er nesten en halvering siden 2010 og det laveste prisnivået på fem år.

Flere måneder i fjor lå prisen under halvparten av nivået fra året før, og sett under ett var nedgangen fra 2011 på 39 prosent.

- Dette viser at markedet fungerer. I et velfungerende marked vil prisen alltid være et resultat av forholdet mellom tilbud og etterspørsel, sier kommunikasjonssjef Stina Johansen ved kraftbørsen i Oslo.

Været er en av de viktigste faktorene som påvirker kraftprisene i Norden, hvor vi generelt bruker mye strøm til oppvarming. I tillegg blir prisene i Norge påvirket av hvor mye vann det er i kraftmagasinene. En mild og våt sommer og høst bidrar både til mindre fyring og til fullere magasiner.

I august og september hadde vi gjennomsnittlige strømpriser nede i 15 og 14 øre, og i juli endte snittprisen rett under ti øre per kWh. Dette er de laveste sommerprisene siden 2000, forteller Johansen. (©NTB)