RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Størrelser du ikke kan tro

(Microsoft/1881)
Vet du hvor mye plass som trengs for å lage en karttjeneste?

Det har de siste årene dukket opp en rekke svært imponerende karttjenester på nettet, som for eksempel Google Maps, Microsofts Live Maps/1881 og norske Sesam – som denne uken lanserte «Gatekart» for Oslo – eller det som Google kaller Street View.

Funksjoner tar plass
Stadig mer avanserte funksjoner, mer høyoppløste satellittfoto, flyfoto, gatebilder og lignende krever enorme mengder bilder, og dette tar enormt med plass. Sesams tjeneste med gateoversikt fra Oslo alene er basert på rundt 350.000 bilder.

Det finnes ingen lett tilgjengelig oversikt over hvor stor bildedatabasene til noen av disse tjenestene er. Derimot gir Microsoft et lite kikkehull inn i de enorme datamengdene: De legger ut hvor mye informasjon som har blitt lagt til deres karttjeneste de siste månedene, og tallene enorme!

Ekstreme mengder data
I desember rullet Microsoft ut en oppdatering på tjenesten med 48 terabyte med data – som tilsvarer lagringsplassen på rundt 10.200 DVD-plater.

Og om ikke det skulle være nok: I januar la Microsoft til enda 37 terabyte med data – tilsvarende nesten 7.900 DVD-plater med informasjon.

Faktisk så har Microsoft lagt til hele 251,57 terabyte med data til sin karttjeneste mellom april 2008 og januar 2009.

Ikke plass på din egen PC
For å sette det litt i perspektiv så betyr det over 53.500 DVD-plater – eller nesten 126 fulle harddisker av markedets aller største type – med tilleggsinformasjon på 9 måneder, til en karttjeneste som allerede var relativt omfattende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere