RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Største tankaktivitet siden 2000

Sist oppdatert:
Nesten i det stille har antallet VLCC-slutninger i mai kommet opp i det høyste antallet for en enkelt måned siden år 2000
Det er har vært en stødig strøm av VLCC-slutnigner i Midtøsten den siste måneden, og det var første denne uken at ratene tok av etter en fallende trend i flere uker. Det til tross for rekordstor aktivitet målt i antall slutninger.

Statistikken viser at det gjort 111 slutinger av skip større enn 220.000 dødvekttonn i Midtøsten i løpet av mai. Vi må tilbake til desember 2000 for å finne tilsvarende aktivitet.

Hittil i år er også aktiviteten oppe på meget sterke nivåer sett i forhold til utviklingen siden 1997.

Ifølge data fra MST er det kun i de fem første månedene i 2000 at det ble gjort flere slutninger i samme tidsrom. Totalt er det meldt 524 VLCC-slutninger i Midtøsten frem til og med mai, 40 flere enn i samme periode i fjor. I toppåret 2020 ble det imidlertid gjort 569 slutninger i samme periode, mot kun 391 i bunnåret 2002.

Aktiviteten i første halvår vil passere fjoråret med god margin, det gjenstår kun 40 slutninger for å tangere første halvår i fjor da det ble meldt 576 VLCC-slutninger. Mye tyder på at juni blir en ny rekordmåned med tilhørende stramt marked og høye rater, mot å tradisjonelt være måneden med lavest lasteaktivitet.

I går informerte Saudi Arabia sin kunder i Asia om at det vil bli fulle nominasjoner av olje for juni, noe som betyr like høy aktivitet som i mai. Det største usikkerhetsmomentet er Irak, hvor det har vært to forsøk på skade terminalene i den Persiske Gulf de siste ukene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere