*Nettavisen* Nyheter.

Struper igjen ditt mobile bredbånd

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Surfer du mer enn noen gigabyte i måneden får du kraftig kutt i hastigheten. Og Norge er dårligst i Skandinavia.

(mobilen.no): Mange tror de kan surfe så mye du vil med mobilt bredbånd. Faktum er at operatørene har satt en maksgrense for antall GB du kan laste ned per måned. Når du passerer denne grensen vil linjen din strupes til en brøkdel av hastigheten til neste månedsperiode.

Mobilt bredbånd er en delt ressurs, noe som betyr at dersom et par brukere tar opp mye kapasitet i nettet forringes brukeropplevelsen til de andre som er tilkoblet den samme basestasjonen. Det betyr at tilbyderne har et gyldig argument for å håndheve hastighetsbegrensningene de har satt på mobilt bredbånd-abonnementene sine.

Les også: Får du hastigheten du betaler for? Mål ditt mobilbredbånd her.
Les også: Slik velger du riktig mobilt bredbånd.

I Sverige og Danmark er imidlertid strupegrensen langt høyere enn i Norge. Her er grensen som regel minst 10 GB per måned for de dyreste abonnementene. Hvorfor blir norske brukere avspist med halvparten?

Dårligst i Skandinavia
I Danmark har de fleste mobilt bredbånd-tilbydere en satt grense på 10 GB per måned, men etter sigende er det kun i spesielle tilfeller at hastigheten begrenses dersom man bruker mer. Svenske Tele2 og Telia har også en grense på 10 GB, mens operatøren 3 (Tre) har 20 GB per måned. Telenor Sverige tilbyr ekte fri bruk, altså et ubegrenset antall gigabyte per måned.

Her til lands har Telenor en strupegrense på 5 GB, mens NetCom nylig økte sin grense fra 4 til 6 GB per måned. Ice.net har lenge operert med en lite publisert grense på 10 GB, men vil fra og med 15. mai senke denne til 6 GB per måned. Den samme grensen har Chess, mens Tele2 for øyeblikket struper hastigheten din etter kun 4 GB.

Med disse grensene betyr det at du kan kun kan høre 15-20 minutter på Spotify hver dag, eller se 10-12 minutter nett-TV fra NRK før du får en kraftig brems i hastigheten.

Disse grensene gjelder for de dyreste abonnementene. For andre typer abonnement er grensen som regel enda lavere.

Er det for dårlig kapasitet i de norske mobilnettene, ettersom svenske og danske tilbydere har satt sine strupegrenser langt høyere enn de norske?

- Kapasiteten i de norske mobilnettene er god - og blir stadig forbedret. NetCom investerte over 400 millioner i dekning og kapasitet i fjor, og øker takten i år. Vi holder et våkent øye med nabolandene - men til syvende og sist er det den norske konkurransen som gjelder, og her skal vi alltid være konkurransedyktige. Samtidig har for eksempel Sverige kommet lenger med oppgradering til 7,2 mbps, som øker både behovet og kapasiteten bakover i nettet, svarer Vederhus.

Et supplement til ADSL
Tilbyderne har hele tiden hevdet at mobilt bredbånd ikke er et fullverdig alternativ til fastnettsbredbånd, men snarere et godt supplement. Står det i stil med kundenes forventninger? Vi vet at det finnes mobilt bredbånd-kunder som bor i grisgrendte strøk uten tilgang til ADSL hjemme. Det betyr at i alle fall disse kundene ønsker å bruke mobilt bredbånd på samme måte, og at noen av dem sannsynligvis vil bli ansett som ”ekstrembrukere”.

- Når det gjelder distriktsutbygging, er det ifølge Post- og teletilsynet 97,8 prosent av norske husstander som kan få fast bredbånd. Man bør ikke forledes til å tro at mobilt bredbånd skal løse utfordringer med dekningsutfordringer på fast bredbånd i grisgrendte strøk. I dagens Norge er mobilt bredbånd en løsning mange velger i tillegg til fast bredbånd, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

Få gode tips og les tester av mobilbredbånd her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.