*Nettavisen* Nyheter.

Stryker du, blir du ikke norsk

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Innvandrere som ikke består norsk-test, får ikke bli norske statsborgere. Hva med nordmennen som også ville strøket?

29.05.09 13:51

Det er noe desperat over arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersens forslag om å lage en ny statsborgerprøve og skjerpet krav til norskkunnskaper.

Ikke fordi det er dumt at innvandrerne setter seg inn i norske samfunnsforhold, men fordi det lukter av et forsøk på å komme på offensiven i en av Frps kjernesaker.

- Statsborgerprøve vil bidra til at flere blir motivert til å lære seg norsk og skaffe seg grunnleggende kunnskaper om Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Det eneste som mangler er at innvandrerne også tvinges til å sverge troskap til den norske grunnloven, til flagget og til det norske kongehuset.

«Regjeringen forventer at norske statsborgere kan norsk og kjenner samfunnsforholdene her i landet. Derfor foreslår regjeringen at innvandrere må bestå en statsborgerprøve for å få norsk statsborgerskap, og skjerper samtidig kravene til innvandrernes norskkunnskaper,» heter det i deres egen pressemelding.

Problemet er bare at mange nordmenn ikke vil passere en test av norskkunnskaper eller kunnskaper om norske samfunnsforhold.

Her kan du teste deg selv:Er du norsk nok til å bli statsborger?

Obligatorisk norskopplæring er første skritt. Nå ønsker man å innføre 600 timers tvungen norskopplæring. Tilbudet er gratis.I tillegg vil de kunne få inntil 2 400 timer ytterligere gratis opplæring hvis de trenger det for å lære norsk.

- Dette er rause timerammer som tilrettelegger for at innvandrere kan lære norsk og bestå den avsluttende prøven, sier Dag Terje Andersen.

I dag er den avsluttende prøven frivillig. Det nye forslaget må innebære at de som stryker, ikke blir norske statsborgere.

Forslaget er uferdig om hva innvandrerne faktisk skal kunne. Holder det med bokmål eller må de også ha kunnskaper i nynorsk? Skal de lære seg kommunegrenser eller skal det handle om påvirkning til å akseptere norske samfunnsnormer?

Med de sterke politiske føringene denne saken lett får, er det all grunn til å frykte politisk korrekte krav. Og forslaget innebærer uansett at nå har også den rødgrønne regjeringen akseptert at en god innvandrer er en fornorsket innvandrer.

Derfor blir det noe panisk og autoritært over forslaget. Og de viktigste kravene til innvandring forsvinner litt i bakleksa; nemlig hva den enkelte innvandrer kan tilføre oss i form av arbeidskraft og kompetanse - og hvordan de oppfører seg når de først er i Norge.

Eller for å si det på en annen måte: Takke oss til en dyktig og arbeidssom indisk dataingeniør vi har bruk for, så får vi heller leve litt med at han ikke kan nynorsk eller navnet på fylkessenteret i Sogn og Fjordane.

Kan du?

Her er fasiten - ikke juks!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag