RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søtt og godt til helgen

Sist oppdatert:
Denne vinen kan du ha både oppi desserten og ved siden av.

(SIDE2): Denne gang går turen til Sicilia, hvor de har laget vin i uminnelige tider. De røde og hvite vinene er nok de mest fremtredende, og produseres i store volumer. Men vi skal heller ta for oss en glemt perle av en sterkvin, nemlig marsala.

Som navnet sier, kommer den fra området rundt byen Marsala. Vinen kan minne om sherry og finnes i både tørre, halvtørre og søte varianter. Det er en søt vin, fra produsenten Pellegrino, som er vår anbefaling denne uken.

Pellegrino Marsala Superiore Dolce, vnr 2927, kr 155, 85 poeng.

Flott brungyllen farve. Fin, moden og søtlig duft av tørkede frukter, samt et hint av nøtter. Også et lett oksydert, «sherry-aktig» preg. Rik, fyldig og søt i munnen med ikke så verst balanserende syre. Meget lang ettersmak med flott nøttepreg i avslutningen.

Som vi allerede har antydet innledningsvis, kan du ha denne vinen både oppi og ved siden av desserten. Tiramisu er en av verdens beste desserter, og i tillegg til alle de andre godsakene som går oppi denne, skal det også være noe alkohol. Vi har sett oppskrifter hvor man bruker amaretto, sambuca eller grappa. Også ikke-italienske ingredienser som cognac og sherry dukker til tider opp i oppskrifter. Denne anmelderen mener imidlertid at du får den aller beste tiramisuen ved å bruke marsala.

Les mer om tiramisu her.

Italienerne har også en deilig søt saus kalt zabaglione (fransk: sabayonne), som de bruker til frisk frukt og bær. Dette er en slags «oppgradert» versjon av eggedosis, hvor hovedforskjellen ligger i at man tilsetter vin og pisker sausen over vannbad. Det brukes ofte hvitvin i denne sausen, men den blir kanskje enda bedre med marsala, og du kan bruke både tørre og søte varianter av denne vinen.

Her er Craig Whitsons oppskrift på zabaglione.

Ukens vinanbefaling kan selvsagt drikkes til både tiramisu og zabaglione, men er også glimrende til kraftige oster, gjerne av blåmuggtypen. Kaker med nøttebunn er også deilig med marsala.

Her er en fin oppskrift fra Wenche Andersen: Hasselnøttparfait på nøttebunn med multecoulis.

Flere tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:
Italiensk barsking til kraftig mat
Sprudlende italiener
Portvin til ost, kaker og desserter
Frisk rød italiener til pizza og pasta
Østerriksk hvitvin med krydderpreg

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere