RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEMONSTRASJON: Torsdag ble det holt demonstrasjon mot utsendelsen av Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed fra Norge.
DEMONSTRASJON: Torsdag ble det holt demonstrasjon mot utsendelsen av Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed fra Norge. Foto: Brynhild Marit Berger Møllersen (Østlendingen)

Støtte til Utøya-overlevende som skal sendes ut

Sist oppdatert:
– Denne saken er flau for landet vårt.

Biskop Ole Christian Kvarme og SVs Heikki Eidsvoll Holmås var blant dem som samlet seg ved Stortinget for å demonstrere mot utsendelsen av Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed fra Norge.

Arrangementet torsdag ettermiddag var i regi av Antirasistisk Senter, og en rekke organisasjoner deltok, deriblant AUF.

Mubarak Haji Ahmed (23) var ti år da familien kom til Norge, men risikerer å bli sendt ut av landet fordi familien løy om hvor de kom fra. De oppga Somalia, ikke Djibouti. 23-åringen var blant de overlevende fra Utøya-angrepet 22. juli 2011, mens broren hans ble drept. Faren reiste frivillig til Djibouti tidligere i år, men døde få dager senere av sykdom.

Brev til Anundsen
SV-representant Heikki Eidsvoll Holmås har sendt et spørsmål om saken til justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Mener statsråden at utlendings- og statsborgerskapsregelverket er rimelig og rettferdig når en av de overlevende fra Utøya-massakren fratas sitt statsborgerskap og sendes ut av landet på grunn av at hans far løy om opprinnelsesland da de kom til Norge, mens han selv bare var 10 år og ikke kan stilles til ansvar for farens handling, og vil han ta initiativ til å endre regelverket? skriver Holmås.

VISTE SIN STØTTE: Demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo til støtte for Mobarak Haji Ahmed som skal utvises fra Norge. F.v.: Heikki Eidsvoll Holmås (SV), biskop Ole Christian Kvarme og nesteleder i antirasistisk senter Ervin Kohn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Omtalt i amerikansk avis
Saken har tidligere fått omtale blant annet i nordiske medier, og torsdag ble den omtalt i den amerikanske storavisa Washington Post.

– Denne saken er flau for landet vårt. Hvis vi faktisk deporterer en av de overlevde fra Utøya, vil det være en evig skam, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter.

Til avisa opplyser avdelingsdirektør Ketil Larsen i Utlendingsnemnda at selv om det var foreldrene og den eldre broren som oppga feil informasjon, fikk hele familien opphold på grunnlag av dette – og dermed får de alle inndratt statsborgerskapet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere