RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støtter økt porto for lokalaviser

Sist oppdatert:
Samferdelsminister Torhild Skogsholm, som kontrollerer Postens konsesjon, stiller strenge krav til kostnadsfokus. Ikke overraskende går hun inn for en sterk portoøkning for aviser og blader.

Posten varslet i juni en omlegging av portoen for aviser og blader.

Prisene som tidligere er fastsatt etter innholdskriterier av kulturpolitiske hensyn, skal gradvis baseres på økonomiske forhold, det vil si at portoen kan øke så mye som 30 prosent.

Bakgrunnen for at aviser og blader har hatt egne priser knyttet til innholdskriterier, stammer fra den gang portoen ble fastsatt av Stortinget. Basert på kulturpolitiske hensyn skulle publikasjoner med allmennyttig, folkeopplysende eller kulturell verdi distribueres til

spesielt gunstige priser.

Samferdselsdepartementet og statsråd Torhild Skogsholm gir nå sin tilslutning til Postens planer. Departementet er det myndighetsorgan som tildeler Posten konsesjon og stiller krav om at Postens tjenester skal tilbys til kostnadsbaserte priser.

I et brev til Post- og teletilsynet anbefaler Samferdselsdepartementet at overgangsperioden forlenges med ett år, det vil si at prisomleggingen skal være gjennomført innen 1. januar 2006.

Disse nye planene har fått avis- og bladbransjen til å rase, ikke minst fordi mange av dem allerede i dag lever med en anstrengt økonomi. Økt porto kan innebære at endel av dem ikke vil klare videre drift.

Det er spesielt aviser med utbredelse i grisgrendte strøk som rammes av det nye portosystemet. I tettbygde strøk benytter avisene egne bud. I tillegg til de mange små avisene i distrikts-Norge vil aviser som Nationen, Vårt Land og Klassekampen få en stor ekstraregning. Disse avisene har abonnenter over hele landet, men de sitter ikke så tett at de kan benytte egne bud, skriver NTB.

- Vi er glade for at Samferdselsdepartementet støtter våre planer om å fjerne

innhold som kriterium for fastsettelse av avis- og bladporto. Det er også

positivt at departementet åpner for at prisomleggingen kan gjennomføres

over en tre års periode. Det styrker våre muligheter til å ivareta en stor og viktig kundegruppe, og gir aviser og blader tid til å forberede seg på et

nytt prissystem, sier konsernsjef Kaare Frydenberg i Posten Norge i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere