*Nettavisen* Nyheter.

Studenten Eirik (28) får ikke pappapermisjon

FIKK BARN UNDER UTDANNING: Eirik Fossheim (28) er utdannet baker, men måtte omskoleres da han fikk melallergi, og har nå ett år igjen av førskolelærerutdanningen. - Vi føler at de har tatt fra oss tre måneder hjemme sammen med Eira (9 md.), sier Irene Jenssen (25).

FIKK BARN UNDER UTDANNING: Eirik Fossheim (28) er utdannet baker, men måtte omskoleres da han fikk melallergi, og har nå ett år igjen av førskolelærerutdanningen. - Vi føler at de har tatt fra oss tre måneder hjemme sammen med Eira (9 md.), sier Irene Jenssen (25). Foto: Emil Weatherhead Breistein (BA)

31.07.14 20:23

BERGEN (ba.no): – Jeg fikk beskjed fra en rådgiver i NAV at jeg burde slutte på studiene, sier Eirik Fossheim til BA. Han føler seg straffet for å omskolere seg.

VIL BLI KJENT MED DATTEREN

– Jeg har veldig lyst til å ha pappaperm, for å bli kjent med Eira på en helt annen måte enn jeg ville blitt ellers, sier Eirik Fossheim til BA.

Helt siden Eira (9 md.) ble født, har Eirik Fossheim og Irene Jenssen kjempet for at Eirik skal få pappapermisjon.

Han skal begynne på siste år på førskolelærerstudiet, og paret tok tidlig kontakt med NAV, for å finne ut hva de hadde krav på.

– Jeg har undervisning fire dager i uken, og om jeg er borte mer enn 20 prosent stryker jeg, sier Eirik.

Etter mye om og men fikk de beskjed om at Eirik verken får overført permisjonen til Irene, eller forskjøvet den.

Han har rett til pappapermisjon fordi han får arbeidsavklaringspenger, men får ikke forskjøvet den fordi han ikke oppfyller kravene for å flytte pappapermisjonen.

FØLER SEG STRAFFET

– Jeg spurte NAV om hva vi skulle gjøre, men fikk til svar fra en rådgiver at det eneste rådet vedkommende kunne gi, var at han slutte på studiet, forteller Irene.

– NAVs hovedmål er å få flere i arbeid. Dersom far har oppfattet det slik, er det uheldig, sier fungerende avdelingsdirektør i NAV Forvaltning Hordaland, Christel Nøkling, til BA.

IKKE NY PROBLEMSTILLING

Paret mener at reglene bør endres.

– Jeg føler meg straffet for at jeg fikk en yrkesskade og måtte omskoleres. Jeg synes det er rart, og jeg går ut fra at jeg ikke er den eneste som har havnet i denne situasjonen, sier han.

– Hvorfor får de ikke utsette pappapermisjonen?

– Vilkårene for rett til utsettelse av fedrekvoten er listet opp i § 14-11, denne listen er fullstendig. Skolegang gir, som listen under sier, ikke rett til utsettelse, sier Nøkling.

Paret oppfyller heller ikke kravene for å overføre permisjonsperioden til mor.

Problemstillingen er ikke ny for NAV.

– Dette gjelder alle fedre som fyller vilkårene for foreldrepenger og samtidig er studenter, enten de mottar AAP eller har deltidsjobb som gir dem opptjening, sier Nøkling.

– OPP TIL POLITIKERNE

Nøkling forteller videre at problemstillingene er løftet til departementet.

– Det er opp til politikerne å gjøre endringer på dette, avslutter hun.

Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet (BLD) opplyser til BA at stønadsperioden for foreldrepenger løper sammenhengende.

– Det er kun heltidsarbeid, lovbestemt ferie og sykdom som gir anledning til utsettelse. Alle andre grunnlag faller utenfor, skriver Ronny Røste, rådgiver i BLD i en e-post til BA.

Det er bare unntaksvis anledning til å utsette uttak av foreldrepenger.

– I 2007 ble det åpnet for utsettelse på grunn av heltidsarbeid. Andre grupper ble ikke omfattet av unntaksregelen.

VURDERER ENDRINGER

Han forteller videre at regjeringen vurderer forenklinger i foreldrepengeregelverket, men at det er for tidlig å si hvilke endringer som kan være aktuelle og når disse kan tre i kraft

– Er det aktuelt å gi mulighet for utsettelse til studenter?

– Det er for tidlig å si, svarer Røste.

Han ønsker ikke å kommentere at en rådgiver i NAV skal ha gitt Eirik råd om å slutte på skolen samtidig som han går på AAP.

– Dette er et spørsmål som ligger utenfor BLDs ansvarsområde.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.