*Nettavisen* Nyheter.

Studenter stjeler uten skam

Flere studenter kopierer litteratur de finner på internett enn tidligere. En av årsakene er høyere andel hjemmebesvarelser.

23.02.06 12:08

Ved Universitetet i Bergen (UiB) ble 20 av 16.000 studenter tatt for juks i fjor, skriver VG. Til sammenligning ble 26 av 30.000 studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) tatt for juks i samme periode.

Til tross for at dobbelt så mange juksere ble fersket etter at UiB innførte nytt kontrollsystem, tror man ved universitetet at det er høye mørketall.

- Det er veldig vanskelig å si hvor ille dette tallet er. Ser vi bare på fuskesaker som har oppstått, har vi hatt en sterk økning de siste årene, forteller seniorkonsulent ved stabsavdelingen på UiB, Per Gunnar Hillesøy til iBergen.no.

Toppen ikke nådd
Nestlederen for Norsk Studentunion (NSU) i Bergen, Mari Helen Varøy, erkjenner at fusketallene har steget, men presiserer at dette nok er en konsekvens av at UiB har fått bedre redskap til å kontrollere besvarelser. Dette gjør det vanskeligere for studentene å komme seg unna med juks. Likevel er hun ikke sikker på om toppen er nådd.

- Nå har UiB investert i gode program som skal sjekke besvarelser for plagiering. Jeg tror at jo bedre disse blir og jo flere som blir tatt, desto mindre blir fristelsen for å plagiere. Jeg håper ikke det blir flere som blir tatt for juks, men jeg tror nok ikke man blir kvitt jukset med det første, sier Varøy til iBergen.no.

Ifølge studentlederen kan studenter som jukser i ytterste konsekvens bli kastet ut av universitetet i tillegg til å miste både eksamensretten og studiefinansieringen.

- Det bør være sterk nok advarsel mot å plagiere, sier hun.

Klipp og lim
Problemet er ikke lenger at studentene skriver jukselapper på armer, bein eller legger dem i pennalet sitt. Problemet er at studentene finner gamle oppgaver på internett som passer inn i deres egen.

- Studentene søker seg frem til kilder på nettet, kopier disse uten å oppgi kildene og mer eller mindre bevisst fremstiller dette som sitt eget verk, forklarer seniorkonsulent Hillesøy. Han forteller at det finnes steder på nettet som legger ut gamle besvarelser på nettet.

Nestleder i NSU Bergen mener det er en enkel måte å få bukt med plagieringsproblemet på.

- Beste måten er å la være å legge ut oppgavene sine på internett. Det er jo mange som faller for fristelsen for å ta andres oppgaver, dersom de ikke er der vil jo ikke dette være ett problem, konkluderer Varøy.

Hvor lett det er å finne disse sidene på nettet som legger ut gamle besvarelser skal være usagt. IBergen.no har vært i kontakt med flere studenter og lærere i dag som alle kjenner til disse sidene, men ingen vet hva de heter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.