Studér i utlandet

DÅRLIG ØKONOMI: Når mange studenter må bruke store deler av studielånet på husleie blir de tvunget ut av lesesalene og inn i deltidsjobber for å greie seg økonomisk.

DÅRLIG ØKONOMI: Når mange studenter må bruke store deler av studielånet på husleie blir de tvunget ut av lesesalene og inn i deltidsjobber for å greie seg økonomisk. Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Søknadsfristene til utenlandske universiteter er klare for høstsemesteret 2009. Les alt om fristene her.

(BIIBMAG): Hvert år velger hundrevis av ungdommer å studere i utlandet. Les om de ulike studiemulighetene i utlandet og søknadsfristene knyttet til studiestedene.

Søknadsfrist
Søknadsfristen for å studere i England til høsten har allerede gått ut. Tenker du fortsatt på å studere i utlandet må du skynde deg og sjekke ut søknadsfristene.

15. april i Norge
I Norge er den ordinære søknadsfristen 15. april, men for søkere med spesiell vurdering, IB, videregående utdanning fra land utenfor Norden og søkere som ber om realkompetansevurdering er fristen 1. mars.

Sverige
Fra og med i år kan du som norsk statsborger søke via nettet om studieplass i Sverige. Universitetet i Uppsala regnes som en av de fremste forskningsuniversitetene i verden og har blitt kåret til en av de beste 100 universitetene i verden. I Göteborg finner du en av Nord-Europas største universiteter. Med nærmere 50 000 studenter kan Göteborgs Universitetet blant annet tilby studier innenfor naturvitenskapen og kultur.

Søknadsfristen for høstsemesteret er 15. april.

Tyskland
Tyskland har over 120 universiteter og 160 høyskoler, hvor du kan enten ta studier på tysk eller engelsk. Velger du å studere på tysk må du ha tatt en språktest, «Zentrale Oberstufeprüfung» (ZOP) eller «Test Deutsch als Fremdsprache» (Test DAF). Begge disse prøvene kan bli tatt ved Goethe Institutt i Oslo, men universitetene tilbyr også egne prøver før studiesemesteret begynner.

Søknadsfristen for vintersemesteret er 15. juli.

Danmark
Tenker du på å bli økonom i framtiden, da kan «Copenhagen Business School» være tingen for deg. «Copenhagen Business School» blir regnet som den største Handelshøgskolen i Nord-Europa og har 15 000 studerende. Skolen kan tilby fag som driftledelse, finansiering og jus. Danmark tilbyr ikke kun gode universiteter, men landet ligger meget sentralt til resten av Europa. Studenter i Danmark har slikt kort reisevei til land som Tyskland og Holland.

Søknadsfristen for høstsemesteret er 15. mars.

Frankrike
Landet som oppfant baguetten har rundt 90 universiteter og over 300 franske høyskoler. De fleste universitetene holder undervisningen på fransk, men studier innenfor teknologi og økonomi kan du også finne på engelsk. Populære studieretninger for nordmenn er; økonomi og ledelse i Toulouse, sivilingeniørstudier i Toulouse, undervisningskompetanse i fransk, samt oversetterutdanning i Paris på masternivå.

Søknadsfristen varierer, men for universiteter er det mellom mars og juli.

Italia
Italia blir mer og mer populært blant norske ungdommer. Våren 2006 kunne man finne 226 norske studenter i Italia. Mange norske studenter velger å ta et språkkurs før de begir seg ut på italienske studier. Du kan ta språkkurs ved flere forskjellige italienske universiteter, som vil være en god forberedelse for studiet du skal ta etterpå. Lånekassen gir språkstipend og støtte for språkkurs i Italia.

Søknadsfristen for offentlige universiteter er ofte i juli- august, mens private skoler eller kunstskoler er som regel om våren.

Hvorfor studere i utlandet?

Ny kultur
Velger du å studere i utlandet blir du kjent med en helt ny kultur og mange nye mennesker. I tillegg vil du bli bedre til å snakke et fremmedspråk.

Mange muligheter
Det er ikke alltid at Norge har studier som passer akkurat for deg. Er drømmen å studere europeiske rettigheter og sentralisere seg innenfor EU, da har Norge dessverre ikke de ideelle studiemulighetene.

Stipend
Som utenlandsstudent har du krav på kr. 8 490 per måned, ti måneder i året. Penger burde ikke være hovedgrunnen for å studere i utlandet, men det er godt å vite at man får stipend som student.

Høyt nivå
På de største universitetene i land som Frankrike, Tyskland og Sverige, kan du finne de beste professorene i Europa. Ha muligheten til å studere på et universitet hvor de beste av de beste underviser er et stort pluss.

Nytt klima
Kanskje er du lei av den lange vinteren og korte sommeren vi har i Norge? Studerer du i et land som Spania vil du kunne nyte en lengre sommer og en mildere vinter, eller så kan du dra til Sveits der du fortsatt kan stå på ski i Alpene når det er 18 grader ute.

Lite tips
For deg som allerede nå vet at et utenlandsstudium er tingen, burde du finne informasjon om universitetet du vil søke på. Kontakt universitetet og spør om informasjon når det gjelder karaktererkrav og fagkrav for å komme inn. Finn ut om det finnes en åpen dag på universitetet og dra dit hvis du har muligheten.

Kilde:(ansa.no)

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.