RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studér i utlandet

Sist oppdatert:
Flere unge velger å ta utdannelsen sin utenfor Norge. Her finner du nyttige tips om studier i utlandet.

Australia, USA og spesielt England er alle populære studiesteder for ungdommer og mulighetene er mange. Men det er også mye å huske på før en kaster seg ut i studenttilværelsen.

Gro Elin Hansen (27) fra Haugesund tok journalistutdannelsen sin i London. Nå jobber hun som redaktør for det britiske PR-magasinet Profile, som utgis av interesseorganisasjonen the Institute of Public Relations.

For henne ble utdannelsen en viktig døråpner til videre jobbing i den engelske hovedstaden.

- Uten den britiske utdannelsen min, hadde jeg aldri vært hvor jeg er i dag. Den åpnet mange dører for meg. Både studiene og praksisperioden min satte meg i kontakt med mange interessante personer i mediabransjen og fikk meg til å innse at jeg ville jobbe i England, sier hun til side2.no.

- Selv om jeg bare var 26 år da jeg tok over redaktørjobben, så var aldri dette et problem for arbeidsgiveren min. Engelske bedrifter er ekstremt lite alders-arrogante og er flinke til å se potensiale i sine medarbeidere.

Hansen mener at det spesielt er viktig at folk benytter seg av praksismulighetene som tilbys på studiestedet. Ettersom det tross alt er flere jobbmuligheter i utlandet enn i Norge. Selv hadde hun praksisen sin i avisen The Independent.

Her er noen tips for deg som vil studere i utlandet:

  • Skal du studere i England, bør du ha gode engelsk-kunnskaper. De fleste engelske universiteter forlanger en språktest. Husk at testen koster et sted mellom 500 til 1000 kroner.
  • Undersøk bomulighetene. Mange skoler/universitet har botilbud til studenter.
  • Ta med Helsekortet dersom du skal studere i EØS-land inntil et år. Lurt å ha dersom du blir syk. Kortet kan du søke om hos Trygdeetaten
  • Undersøk bankforbindelsene på studiestedet.
  • Det er uansett smart å ta kontakt med ANSA , som er foreningen for norske studenter i utlandet. De hjelper deg uansett hvor du har tenkt deg hen. ANSA består av et nettverk på over 8400 medlemmer og 500 tillitsvalgte fordelt på over 1200 studiesteder i mer enn 60 land.
  • Bruk internett aktivt. Nesten all info finnes der.

Utenlandsstudier gir verdifull ballast både sosialt og karrieremessig.

- Studiet mitt var veldig internasjonalt, og det har gitt meg venner fra hele verden: Kina, Thailand, Tysland, Spania, Kenya, Saudi-Arabia, Tyrkia, Indonesia, USA, Island, Russland, Japan og Brasil. De fleste jobber nå i media i hjemlandet sitt, avslutter Gro Elin Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere