*Nettavisen* Nyheter.

Studerer Koranen to timer hver dag

Nettavisen fikk være med på koranskole på Grønland i Oslo.

07.03.13 15:25

HTML EMBED

GRØNLAND, OSLO (Nettavisen): Skoene er tatt av idet jeg trer inn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland.

Bønnesalen er folketom, men flere lyder fra etasjen over bringer meg oppover trappene og inn i et større rom.

En vegg av stemmer treffer meg idet jeg entrer tredje etasje. Rundt flere langbord sitter unge muslimer og øver på å resitere og huske surer (vers) fra Koranen på arabisk.

På hodet har de små bønnehatter kalt topi. Konsentrasjonen er høy, og elevene følger nøye med når imamen stopper og korrigerer elevenes uttale.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEDIKERTE: Disse elevene har som mål å kunne lære seg hele Koranen utenat. Foto: Lars Brock Nilsen

Lærer det de vil
Hver eneste ukedag kommer muslimske barn og ungdom til moskeen på Grønland for å studere tekstene i Koranen. Timene blir gjennomført etter skoletid og varer i omtrent to timer. Imam Nehmat Al Shah forteller at det er forskjellig hva elevene kommer gjennom på denne tiden.

- Disse barna går vel gjennom 1-3 sider i dag, sier imamen og peker til venstre. - Men disse barna er yngre, og rekker vel ikke mer enn noen linjer per dag, sier han og peker til høyre. De eldre barna ler av de yngre, og de yngre barna ler tilbake.

Koranskolen er delt inn i flere studiegrupper, og alle studentene har sine personlige grunner til å studere Koranen.
- Jeg er med for å lære meg mer om islam og lære meg urdu, forteller Usman (13). Han har gått på koranskolen i seks år, og har blitt godt kjent med de andre ungdommene på skolen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HARDT ARBEID: Selv om arabisk kan ligne på urdu, er det krevende for elevene å studere Koranen.

Idealelevene
Andre har satt seg hardere mål enn Usman. Idealet for mange av elevene er å lære seg hele Koranen utenat. Eleven får da den høytstående tittelen hafiz, som betyr den som bevarer Koranen i sitt hjerte. For slike elever er det en klar fordel å begynne undervisningen i ung alder.

Danial (16) sitter sammen med de andre elevene som har håpet om å en dag bli gitt tittelen hafiz. Han begynte på koranskolen for noen få år siden, og mener det dermed blir vanskeligere å lære seg korantekstene langt opp i tenårene.Han forklarer at hafiz-aspirantene har et litt annet fokus enn andre elever.
- Når vi har blitt hafiz husker vi hele koranen utenat. Men siden vi ikke kan arabisk, er det mye av teksten vi ikke forstår, sier Danial. Han forteller at mange drar til arabiske land etter å ha blitt hafiz for å lære seg arabisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Brock Nilsen

- Bare da kan man få full forståelse for Koranens innhold, sier han. Og skal man tro Danial er det harde arbeidet verdt det.
- En hafiz kan spare 7 generasjoner fra å havne i helvete, sier han, mens han fortløpende får innspill fra en av lærerne på urdu. Han terper det arabiske alfabet med en av de yngre elevene, som ifølge Danial vil bli hafiz tidligere enn han selv.

- Får til det jeg vil
Selv om Danial bruker mye av fritiden sin på koranskolen, føler han ikke selv at det går mye uttover de andre delene av livet hans.
- Jeg går studiespesialisering på Oslo Katedralskole, og har tid til å være med venner. Jeg får til det jeg vil, sier han.

Timen avsluttes. Danial forteller at det er tid for bønn, og at de må gå. Mye lesetid har gått bort til forklaringer, men Danial stresser ikke med det. I morgen er han jo tilbake, med håpet om å bli en av guttene med Koranen i hjertet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.