*Nettavisen* Nyheter.

Studie: Antidepressiva gjør mer skade enn nytte

Oslo (NTB): 300.000 nordmenn brukte antidepressiva i fjor, men en ny studie konkluderer med at bivirkningene veier tyngre enn effekten.

Tall fra Reseptregisteret viser at det har vært en økning i bruken de siste årene, og siden 2005 har totalforbruket økt fra 82 til 97 millioner doser årlig. I 2011 var det dobbelt så mange kvinner som menn som brukte antidepressiva, skriver Dagbladet.

Forskningsstudien som er publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology, fastslår at antidepressiva forstyrrer en rekke prosesser i kroppen som reguleres av serotonin, skriver avisen. Serotonin er et signalstoff i nervesystemet, og studier har vist lavt serotoninnivå i hjernen hos deprimerte.

En av forskerne bak studien sier man må bli langt mer forsiktig med den utstrakte bruken av slike legemidler.

Professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bramnes, sier han så langt ikke har sett noen rapporter som viser at bivirkningene overskygger fordelene. Han tror en av årsakene til at bivirkningene vektlegges i så stor grad i denne studien, er at mye av forskningen på slike legemidler benytter et utvidet definisjonsbegrep.

- Det er forskjell på en alvorlig depresjon og naturlige sorgreaksjoner eller svingninger i humøret. Ved tilstander som lett går over av seg selv, vil bivirkningene kunne veie tyngre, sier han. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.