Den engelske mutasjonen, også kjent som B.1.1.7, har mellom 30 og 100 prosent større dødelighet, konkluderer forskerne.

– Sammen med sin evne til å spre seg raskt, gjør dette B.1.1.7 til en trussel som bør tas på alvor, sier studiens medforfatter Robert Challen ved Exeter-universitetet til Reuters.

Den engelske mutasjonen knyttes til 227 dødsfall blant 54.906 koronapasienter, sammenlignet med 141 dødsfall blant like mange pasienter smittet med andre koronavarianter.

- 50 til 70 prosent

Den fryktede mutasjonen har også spredd seg som ild i tørt gress i Norge de siste ukene. I slutten av februar sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg følgende:

– Det er tydelig at den engelske varianten nå er den dominerende varianten i Oslo og Viken, og vi estimerer at den utgjør mellom 50 og 70 prosent av alle tilfellene av koronavirus i Oslo.

Stoltenberg var derfor helt klar på at det hviler et stort ansvar på kommunenes skuldre.

– Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned. Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sa FHI-direktøren.

Også gode nyheter

Vaksineprodusenten Pfizer/Biontech har imidlertid meldt tidligere at deres vaksine gir beskyttelse mot den engelske varianten.

– Nå har vi testet vaksinen mot 16 ulike mutasjoner, og ingen av dem har noen betydelig påvirkning. Dette er de gode nyhetene, sa en av Pfizers vaksineforskere, Phil Dormitzer, slutten av januar til Reuters.

Les også: Pfizer: Vaksinen fungerer mot den muterte virusvarianten

– Men det betyr ikke at den 17. mutasjonen ikke vil ha det, la han til.

To andre mutasjoner «der ute» som skremmer forskerne og helsemyndigheter verden rundt, er den brasilianske og sør-afrikanske varianten. Her har det også kommet gode nyheter i det siste, som gir grobunn for optimisme, jo flere og flere som blir vaksinert de neste månedene.

I helgen kunne Reuters melde om ikke-publiserte, foreløpige resultater fra AstraZeneca som viste at vaksinen var effektiv mot den brasilianske korona-varianten, og ikke måtte endres for å bekjempe den brasilianske P1-varianten. Ifølge Reuters vil resultatene trolig legges frem i løpet av mars, og de har ikke oppgitt noen nøyaktige effektivitetstall.

Les også: Gode koronanyheter: Begge disse vaksinene er trolig effektive mot brasiliansk korona-variant

Pfizer/Biontech publiserte også nylig en studie med lovende resultater.

- Sammenlignet med effektiviteten mot USA-WA1/2020-varianten, var effekten mot B.1.1.7 (England) og P1 (Brazil) omtrent den samme, mens effekten mot B.1.351 (Sør-Afrika) var robust, men lavere, skriver Pfizer i en uttalelse som er publisert i New England Journal of Medicine.

- Følger arbeidet tett

FHI har sagt at tidligere at hele tiden følger med på testresultater som blir publisert fortløpende.

- Nå er det slik at de nye «plattformteknologiene» har en modell slik at man kan justere vaksinen. Det er en rekke vaksineselskap som nå jobber med hvordan de skal klare å lage nye vaksiner når det måtte dukke opp nye varianter hvor vaksinen har dårlig effekt, sa FHIs avdelingsdirektør Line Vold til Nettavisen nylig.

- Dette er et arbeid som pågår og hvor det legges ned stor innsats, så det følger vi selvfølgelig tett med på, la hun til.

Se et lengre intervju med Vold her om de ulike mutasjonene som plager oss:

NTB/Nettavisen