Forskere sier de nye funnene underbygger at man bør slutte å røyke så tidlig som mulig. Av de litt over 400.000 personene som ble fulgt i studiet, døde røykere av kreft tre ganger så ofte som de som ikke røyker.

– Men, de som sluttet å røyke før de ble 35 år gamle, fjernet risikoen for å dø av kreft, sa forsker ved American Cancer Society, Blake Thompson til UPI.

Han påpeker at det aldri er for sent å slutte. Også de som slutter å røyke i 50-årene eller i 60-årene, minsker markant risikoen for å dø av kreft.

– Er du en røyker i 30-årene vil forhåpentligvis disse funnene være av din interesse, sa Thompson.

Les også: 100 forskere med krystallklar melding – mener WHO tar helt feil om røyk og snus

Alder har mye å si

Studiet ble publisert i helsetidsskriftet JAMA Onocology den 21. oktober. Over 410.000 amerikanere har bidratt til studien i tidsrommet 1997 til 2014.

Av de som deltok, var det 10.000 som døde av kreft i løpet av perioden studien ble gjort. I gjennomsnitt var risikoen for å dø av kreft, tre ganger så stor for de som røyket fast.

Den vanligste kreftformen blant disse, var lungekreft.

Men funnene viser at alder hadde mye å si. Også tidspunktet man startet å røyke, og hvor lenge man har røyket spilte inn.

Forskerteamet slår fast at hvis man slutter før man fyller 35, er det ingen ekstra risiko for å dø av kreft overhodet. Stumper man ikke sigaretten før man fyller 45, øker risikoen noe, men det er betydelig til hjelp. Da minsker risikoen for å få kreft med 87 prosent.

Les også: FHI advarer: Ny lov kan få flere til å røyke

– Å slutte tidlig er veldig bra

Elisabeth Jakobsen, kommunikasjonsansvarlig i Kreftregisteret, sier til Nettavisen at det som kommer frem i rapporten sammenfaller godt med inntrykket de sitter med fra før av.

– Sier rapporten noe nytt som gjør at man tenker annerledes rundt temaet?

– Nei. rapporten sammenfaller godt med den kunnskapen vi har fra før. Desto lenger røykehistorikk man har, desto mer utsatt er man for en god del kreftformer, som lungekreft. Det beste er naturligvis aldri å begynne å røyke, men å slutte tidlig er veldig bra. Så skal det sies at det hjelper veldig å slutte å røyke også i godt voksen alder. Det reduserer risikoen for lungekreft betraktelig.

– Rapporten sier at hvis man slutter å røyke når man bikker 45 år, reduserer man risikoen for lungekreft med 87 prosent. - Betyr det at man, lik enkelt sagt, kan røyke så mye man vil fram til 45-årsalderen, og fortsatt ha lav risiko for lungekreft hvis man slutter etter det?

– Det er sant at risikoen for lungekreft ved røyking øker med alderen, og er ganske moderat som ung sammenlignet med når man blir eldre, men det betyr likevel ikke at man burde røyke som ung. Jo lengre røykehistorikk man har, jo større risiko har man for å få lungekreft, gjentar hun.