For befolkningen som helhet bygger fire av fem opp immunitet mot ny smitte etter å ha hatt sykdommen, kommer det fram i studien fra danske Statens Serum Institut (SSI).

I studien har man funnet ut at 80 prosent er beskyttet mot å bli smittet igjen, men at dette tallet er kun på 47 prosent for personer over 65 år.

- Vi kunne beregne at den naturlige immuniteten ligger på 80 prosent, men vi kunne også se at den observerte immuniteten er langt lavere hos de eldre, nemlig rundt 50 prosent eller lavere, sier seniorforsker Steen Ethelberg.

Les også: Overraskende statistikk under pandemien: Nordmenn beveger seg mer enn svensker

Og han legger til:

- Våre undersøkelser tyder på at de fleste vil være beskyttet mot å bli smittet igjen i minst et halvt år, men ikke alle er beskyttet og særlig blant de eldre viste våre undersøkelser noe foruroligende. Det var at kun halvparten var beskyttet. Selv om man har vært smittet, vil det altså være en god idé å takke ja til tilbudet om å bli vaksinert. Og inntil da, dette gjelder særlig for de eldre, må man huske å følge myndighetens råd om hvordan man beskytter seg mot smitte.

Studien er basert på undersøkelser av 20 millioner PCR-tester fra 4 millioner mennesker i Danmark. Den er også publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet The Lancet.

- Vi fant ingen forskjell i den estimerte beskyttelsen for gjentatt infeksjon, fordelt på kjønn (menn 78,4 % beskyttelse versus kvinner 79,1 %), eller bevis på falmende beskyttelse over tid. Tre til seks måneder senere er den på 79,3 %, versus sju måneder senere hvor den er på 77,7 %, er noe av det som står i The Lancet-rapporten.

Helseminister Bent Høie advarer om konsekvenser, hvis man ikke ønsker å ta koronavaksinen:

(©NTB)