Gå til sidens hovedinnhold

Studier har sett om det blir andre eller flere bivirkninger av vaksineblanding

Det gir ingen nye bivirkninger hvis man tar én dose av AstraZenecas og én dose av Pfizer/Biontechs koronavaksine, ifølge en studie fra University of Oxford.

– Studien viser at plagsomme men forbigående bivirkninger er vanlig etter den andre dosen for dem som får en kombinasjon av vaksinene fra AstraZeneca og Biontech/Pfizer. Dette er kjente bivirkninger som vi har meldt om tidligere, men som forekommer hyppigere i denne gruppen, sier overlege Sara Viksmoen Watle i Folkehelseinstituttet.

Les: Store omveltninger i vaksinestrategien

Ettersom AstraZeneca er tatt ut av det norske koronavaksinasjonsprogrammet, er det mange som vil måtte få en annen vaksine som dose to.

Ifølge studien, der 463 personer har deltatt, fikk de som fikk to ulike vaksiner oftere hodepine, frysninger, tretthet og andre mindre bivirkninger enn de som fikk to av samme dose, men ingen mer alvorlige eller tidligere ukjente bivirkninger.

Forskerne skal nå se på hvor god beskyttelse kombinasjonen av to vaksiner vil gi.

Les også: Så mye forsinkes vaksineringen når Norge dropper AstraZeneca- og Janssen-vaksinene

Flere, milde bvivirkninger

En annen studie, som ble att i gang i februar, har kommet til at det blir flere bivirkninger av å blande vksiner.

Studien Com-Voc ble satt i gang i Storbritannia i februar og har sett på bivirkninger fra en gruppe som fikk første dose av AstraZenecas vaksine og deretter en dose av Pfizer/Biontechs vaksine, og en gruppe som fikk første dose av vaksinen fra Pfizer/Biontech og til slutt en dose av AstraZenecas vaksine.

I begge tilfeller ble dosene satt med fire ukers mellomrom, og i begge tilfeller meldte deltakerne om flere milde og moderate bivirkninger enn når man får begge dosene fra samme vaksineprodusent, melder nyhetsbyrået PA.

Les også: Dette er bivirkningene nordmenn kjenner etter Pfizer-vaksinen

Bivirkningene dreide seg om symptomer som kuldefornemmelser, utmattethet, hodepine og følelse av feber, og var kortvarig, viser de foreløpige dataene fra studien, som er omtalt i tidsskriftet The Lancet.

Det var ingen bekymringer knyttet til sikkerhet ved å blande dosene, påpeker forskerne.

Denne delen av studien har kun sett på hvordan pasientene selv har følt seg etter vaksinasjonene. Den har ikke sett på hvordan immuniteten påvirkes ved bruk av doser fra ulike produsenter.

Les: Over 75 prosent meldte om bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinering