(Moss Avis): – Vi var en gruppe som trente på stranden, og så roper treneren at Leo (10) har fanget en fisk!

Slik beskriver May Britt Reneé Dale sitt første møte med den giftige fisken fjesing. Sønnen hennes bar den i armene, og etter å ha skylt av sanden fikk de se det vakre blå mønsteret som kjennetegner fjesingen.

Ingen i treningsgruppa hadde sett en lignende fisk før, og May Britt trodde først det måtte være en sjøørret. Da hun oppdaget at den levde, tok hun tak i halen og slo den hardt i bryggen for å avlive den.

Hun fikk seg et sjokk av det hun først trodde måtte være et bitt.

– Det var en eksplosjon av smerte i fingeren, og jeg fikk litt panikk av hvor vondt det gjorde, sier Dale.

– Fingeren hovna opp på sekunder og hele hånda kokte av varme, forteller hun videre.

Gjemmer seg på bunnen

Fjesingen har pigger med giftkjertler langs øvre del av ryggen og ved gjellene. Den er aktiv om natten og gjemmer seg i sanden om dagen, slik at det ofte kun er øynene som synes. Fisken som kan bli opptil 40 cm lang lever på grunt vann om sommeren, og er en av tre giftige fisk som lever i norsk fauna.

May Britt Reneé Dale unner ingen den sterke smerten hun opplevde, men er glad for at det var hun og ikke sønnen hennes Leo som ble stukket av fisken han fanget med hendene og tok med på land.

I tillegg til sterke og umiddelbare smerter og hevelse, gir fjesingstikk ofte en generell uvelhetsfølelse.

– Jeg fikk vondt i hodet og ble helt skjelven. Da jeg kom hjem måtte jeg legge meg nedpå, forteller Dale som er overrasket over den kraftige effekten giften hadde.

Kan være farlig

Dale la ut bilde av fisken på Facebook, og fikk raskt tilbakemelding om at den var giftig. Hun fulgte rådene om å holde stikket i varmt vann, men søndag var fingeren fortsatt hoven og vondt, og en liten pigg på størrelse med en flis var fortsatt å se i fingeren.

– Det har vært for vondt å fjerne den, sier May Britt Reneé Dale som nå ønsker å advare andre som er på badetur i distriktet.

– Jeg har i alle fall ikke lyst til å gå ut der uten badesko, sier hun og ber foreldre være litt på vakt om barna finner en fisk.

Fjesingen kan ved mange og dype stikk i verste fall forårsake død, men det farligste er drukningsulykker dersom man blir stukket på dypt vann. Det er kun meldt om tre dødsfall de siste 100 årene. Ubehandlet varer symptomene i et døgn.

Les flere saker fra Moss Avis her!