*Nettavisen* Nyheter.

Stygg Ingrid provoserer

Ingrid Bolsø Berdal (27) vekker ubehagelige følelser i rollen som «Yvonne».

(SIDE2): Scenen på Det Norske Teatret er gjort om til en akvarielabyrint. Rommet er et vakuum, der knust glass dekker veggene og pirajaer svømmer på storskjermer. Midt på scenen sitter en blek, sammenkrøket og uappetittlig frøken. Hun har små lyse krøller og reimer festet på føttene. Rundt henne spankulerer en mørk og kjekk prins.

Ingrid Bolsø Berdal er klar for å konfrontere publikum med egne fordommer, men også å underholde i tragikomedien «Yvonne».

- Det er viktig å formidle at det er underholdende og morsomt i alt det groteske, sier skuespilleren.

Ekkelt nærvær
«Yvonne» er en filosofisk tragikomedie fra 1935 av den polske forfatteren Witold Gombrowicz (1904-1969). Han er også kjent for blant annet skuespillene «Bryllupet», «Operette» og romanen «Ferdydurke».

«Yvonne» blir ofte regnet som et startskudd for det absurde teatret. Når stykket spilles i Oslo fra og med neste fredag er det finske Cilla Back som har stått for regien, der den overfladiske prins Fillip ser en stygg og apatisk jente på gaten. Han blir besatt av henne og tar henne med til slottet. Prinsen vil gifte seg med henne både som en spøk og fordi han føler seg provosert. Det er ikke bare han som føler seg provosert av hennes stygghet, det blir også uro blant hoffet da flere føler seg avslørt av det keitete nærværet hennes. Usikkerheten blir så stor på hoffet at det planlegges et drap.

Ikke kjærlighet
Selv om Yvonne blir forelsket er ikke dette en kjærlighetshistorie, mener Bolsø Berdal.

- Det handler ikke om kjærlighet. Prins Fillip gjør et eksperiment for å utfordre seg selv. Grombrowicz snakker om identitet. Prinsen ønsker å vekke seg selv til live gjennom å gjøre noe forferdelig og gifte seg med henne.

Skuespilleren mener vi aldri får helt svar på hvem hun Yvonne egentlig er.

- Hun er sett i lys av Grombrowicz’ filosofi. Vi kan ikke være frie mennesker, er man fri så har man ikke forstått seg selv. Yvonne forstår, hun er ikke underkastet det spillet vi mennesker driver på med.

Ettertraktet
Bolsø Berdal ble ansatt ved Det Norske Teatret i 2004, men har siden den tid vært opptatt med en rekke filmer. Hun hadde en av hovedrollene i filmen «Sønner», skrekkfilmen «Fritt Vilt», hun blir å se på kino i «De gales hus» til høsten, og starter om kort tid innspillingen av «Fritt Vilt2». Sistnevnte skrekksjanger skaffet henne Amanda i fjor i kategorien beste kvinnelige skuespiller.

LES SAKEN: Skrekk-Amanda til Ingrid

Men før hun blir filmaktuell igjen er det teaterrollen som står i fokus. Fredag 25. januar er det premiere på «Yvonne».

- Foreløpig har det vært mye teknisk, koreografisk og rytme. Jeg har ikke kjent på det å spille «Yvonne» ennå. Det er en sterk sjanger, og logisk å ikke snakke så mye, det blir mer det å finne den verdenen hun lever i og det troverdige i den, sier Bolsø Berdal om forberedelsene.

Andre som medvirker er blant andre Jon Eikemo som kong Ignacy, Torbjørn Eriksen som prins Filip og Ingrid Jørgensen Dragland som dronning Margareta.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag