– Med dette tiltaket er vi et skritt nærmere en tobakksfri ungdomsgenerasjon, sa helseminister Bent Høie (H), sa helse- og omsorgsminister Bent Høie da snus og tobakkspakningene ble mørkegrønne i 2017.

Målet var å gjøre innpakningene mindre tiltalende, særlig for unge.

Les også: Produktene til venstre er forbudt - de til høyre blir snart lovlige

Nå har Folkehelseinstituttet gjennomført en studie for å se om «styggere» design gjorde tobakken mindre attraktiv. Vi må sette «styggere» i klammer, for designet på de nye snusboksene fikk skryt av masterstudent Vilde Rolfsen ved Kunsthøyskolen i Oslo (NRK).

Forsker Torleif Halkjelsvik ved Folkehelseinstituttet, som gjennomførte studien, sier til NRK at antall røykere har gått ned over en lengre periode, men at snusbruken går oppover.

– Utviklingen i tobakksbruken blant ungdommer er nok avhengig av andre faktorer knyttet til ungdomskulturen, heller enn hvordan pakkene ser ut, sier han.

Studien

Uansett: Studien gjennomført av forsker Torleif Halkjelsvik ved Folkehelseinstituttet og publisert i tidsskriftet Nicotine and Tobacco Research. I studien er det brukt tall fra flere ulike undersøkelser i en periode på 18 måneder etter at de standardiserte pakningene ble innført. Studien inkluderer alle nordmenn mellom 16 og 79 år.

Les også: FHI advarer: Ny lov kan få flere til å røyke

Studien er basert på tall fra flere ulike undersøkelser av ulik kvalitet. Undersøkelsen med høyest kvalitet, var hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB), der utvalget var på 47.000 personer.

Den viser en mulig svak nedgang i antall røykere som følge av innpakningene, men:

Oppgang

– Det jeg er rimelig sikker på er at standardiserte pakker ikke har ført til en nedgang i snusbruk blant menn. Det slår vi fast som det sikreste resultatet. Alt annet er ganske usikkert, sier Halkjelsvik til forskning.no.

Med bruk av tall fra undersøkelsene med høyest kvalitet, viste resultatet en oppgang på to prosent for menn og ingen endring for kvinner.

Styggere

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at hun skulle ønske at FHI-undersøkelsen hadde målt endringen blant ungdom, fordi det var denne gruppen som var målgruppen da tobakkspakkene ble gjort styggere.

Målet er at pakkene skal bli enda styggere. I andre land, som Australia og England, er det innført større helseadvarsler på pakningene, og dette vil trolig også komme i Norge.

- Men arbeidet har dessverre blitt forsinket fordi vi venter på et EU-direktiv. Vi har tro på at når de nye helseadvarslene kommer, antageligvis neste år, vil dette bidra til å forsterke effekten av de standardiserte pakningene, sier hun.