*Nettavisen* Nyheter.

Stykkpris kan være farlig

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG (SCANPIX)

Minst tre pasienter har fått forkortet livene etter juks ved Sykehuset i Asker og Bærum. Stykkpris på pasienter har farlige bivirkninger.

26.03.10 14:14

Sykehuset Asker Bærum har etter gransking varslet Helsetilsynet om at 42 pasienter har fått feil behandling, og at det «har fått eller kunne ha fått alvorlige konsekvenser for pasientene».

Kjernen i saken er frykt for at sykehusets tilpasning til stykkprisbetaling kan gjøre at man prioritere de lønnsomme pasientene foran de som trenger medisinsk hjelp mest.

Offentlige sykehus får penger via bevilgninger og betaling per pasient som behandles (stykkpris). Systemet ble innført i 1997, og logikken er besnærende: Jo flere pasienter et sykehus behandler, desto flere penger får sykehuset fra staten. Og siden taksten per operasjon er den samme, motiverer systemet til at de best drevne sykehusene - som gjør jobben billigst - tjener mest på å behandle flere pasienter.

Stykkpris er altså et forsøk på å bygge konkurranse og marked inn i helsevesenet. Trolig etter Jens Stoltenbergs gamle regel om at «markedet er en god tjener, men en dårlig herre».

Problemet er bare at liksommarked har sine begrensninger. For eksempel ved at prisen per behandling settes av byråkrater, ikke av et vanlig marked. Men enda viktigere - noe skandalen ved Kirurgisk avdeling på Sykehuset Asker og Bærum beviser - sykehusene kan tjene på å jukse.

Et sykehus vil tjene på å vri seg unna lovpålagte, men ulønnsomme operasjoner. Og det er kjernen i skandalen ved Sykehuset Asker og Bærum. De «lønnsomme» diagnosene har kommet foran i køen!

- Jeg beklager sterkt overfor de pasientene som er rammet og deres pårørende. Vi som jobber i helsetjenesten er her fordi vi ønsker å hjelpe mennesker. Når vi svikter og det får alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker, er det tungt for alle involverte og det gjør dypt inntrykk, sier Erik Omland, administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak.

Sykehuset har gjennomført en intern revisjonskontroll som avdekker svikt i rutiner, og manglende styring og kontroll av ventelister. Revisjonsrapporten som nå er offentliggjort påstår ikke at noen har drevet med bevisst juks, men avdekker store tilfeldigheter i hvordan pasienter kalles inn til behandling.

Du kan lese hele granskingen her:Revisjonsrapporten

Stikkprøver av rundt 50 pasienter viser at det i et stort flertall av sakene ikke er samsvar mellom den medisinske prioriteringen legen har gjort, og plasseringen på ventelisten. Noen har endret på datoer, men det fremstår som uklart i rapporten hvor beskjeden har kommet fra. Pasientene har heller ikke fått opplyst hvilke rettigheter de har.

- Det er påvist at datoer for behandlingsfrist er endret i mange journaler, men rapporten gir ingen holdepunkter for at dette er gjort for at sykehuset skulle spare penger, står det i en pressemelding fra Vestre Viken Helseforetak.

Nå gir rapporten heller ingen holdepunkter for at sykehuset ikke hadde økonomiske baktanker. Det henger i luften. I beste fall er fasiten rot - i verste fall skyldes rotet bevisste handlinger for å få flere penger gjennom stykkprissystemet.

Men SVs helsepolitiske talsmann Geir-Ketil Hansen vil nå vurdere hele stykkprissystemet: - I dag styrer pengene mye, og sykehusene får mer betalt jo mer de opererer. Denne stykkprisordningen tvinger sykehusene til konkurranse om pengene og stimulerer dem til å tviholde på pasientene, framfor at sykehusene samarbeider om å gjøre folk friske, mener han.

Et annet problem med stykkpris har OECD pekt på, og det er at kostnadene kan galoppere fordi sykehusene behandler stadig flere. Problemet er at gratis helsetjenester har en nærmest ubegrenset etterspørsel. Statistisk sentralbyrå har også vist at de norske helseutgiftene økte fra 94 milliarder kroner da stykkpris ble innført i 1997, til 203 milliarder kroner ti år senere.

Tross mangler er kanskje stykkpris det beste systemet vi har for å innføre en slags markedsmekanisme i det offentlige helsevesenet. Det er samfunnsøkonomisk bra at pengene går til sykehus som klarer å behandle folk mer rasjonelt enn «konkurrentene».

Men sykehusskandalen i Bærum kan godt være et symptom på at sykehusene er vel smarte i sin tilpasning.

Med det enorme forbruket vi har på helsetjenester er det grunn til å støtte SVs krav om å evaluere hele stykkprissystemet. Ikke nødvendigvis for å forkaste stykkpris som prinsipp, men for å se om systemet kan forbedres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag