RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrer robotarm med tankekraft

Foto: Ap (Ap)
Sist oppdatert:
For første gang på 15 år klarte Cathy (58) å ta seg en slurk kaffe.

To pasienter i USA, som er lam fra livet og ned, deltok i et forsøk hvor de skulle styre en robotarm ved hjelp av tankekraft.

Dermed kunne en av dem ta seg en slurk kaffe for første gang på 15 år, uten bistand fra andre.

Koblet til datamaskin
Teknikken består av sensorer som er implantert i hjernebarken og koblet til en datamaskin, som oversetter signaler til direkte kommandoer.

Det enestående prosjektet er et samarbeid mellom ulike aktører fra blant annet Brown University og Harvard Medical School.

De amerikanske forskerne ønsker etter hvert å koble hjernen direkte til robotproteser på kroppen. Dermed skal pasientene kunne få noe større kroppsfunksjon.

Aktiverer nøytroner
58 år gamle Cathy Hutchinson er en av pasientene som fikk prøve ut den avanserte robotarmen. Tankekraften hennes aktiverer nøytroner i hjernen som igjen fanges opp av en datamaskin. Datamaskinen tolker signalene om til kommandoer som styrer den avanserte robotarmen, melder BBC.

Hutchinson brukte robotarmen til å løfte en flaske med kaffe og sette den inntil munnen sin. Deretter tok hun seg en slurk.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg var i stand til å drikke kaffe uten hjelp. Jeg var i ekstase. Jeg følte håp og hadde en følelse av uavhengighet, skrev Hutchinson, som kommuniserer ved å plukke ut bokstaver på en tavle ved hjelp av øyebevegelse.

- Et stort framskritt
Nevrolog og professor John Donoghue ved Brown University er en av personene bak prosjektet. Han deler entusiasmen til 58-åringen.

- Det var et øyeblikk med oppriktig glede, sier Donoghue.

- Jeg mener det er et stort framskritt innenfor interaksjon mellom hjernen og en datamaskin, det at vi hjalp noen til å gjøre noe de ikke har klart på mange år, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere