RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrer unna Norge

Sist oppdatert:
I dag meldte Prosafe at de flytter virksomheten til utlandet. Det er de ikke alene om.
Av: Henning Aarset

Prosafe flytter hovedkvarteret sitt til Kypros. Fra før har de allerede flyttet alle riggene sine til utlandet.

Ifølge Prosafe er forutsigbarheten ved å flytte til Kypros bedre enn ved å bli værende i Norge. Gunstigere skattenivåer og risikofjerning er tungtveiende årsaker til at selskapet nå tar en Fredriksen. Prosafe vil fortsatt være notert på Oslo Børs og hovedkvarterskiftet er ikke noe selskapet nylig har kommet opp med.

- Vi ønsker våre aksjonærer det beste, og dette er noe vi har tenkt på i lengre tid, sier Prosafe-toppen Arne Austreid til NA24.

Skatteflukt

Det er ikke bare Prosafe som har følt seg tvunget til å forlate gamlelandet. For to uker siden meldte det Arendalsbaserte APL at de flytter ut av landet på jakt etter bedre skattevilkår. Også de har kommet frem til at Kypros er riktig sted å være.

APL meldte at de bygger opp et operasjonelt hovedkvarter i Singapore, for å møte veksten i øst og at de i den anledning flytte eierselskapet i APL-strukturen til Kypros hvor de møter et langt hyggeligere skatteregime.

- Det er en generell trend at riggrederier og andre rederier flytter aktiviteten ut av Norge. Skatter og rammebetingelser er ikke like konkurransedyktige som for eksempel andre steder i verden, sier Arvid Gusland, direktør i Norges Rederiforbund.

Han forklarer at den norske tonnasjeskatten som ble innført i 1996 for å gjøre norske rederier konkurransedyktige med rederiene i EU ikke lengre er god nok.

Gusland håper regjeringen snart behandler ferdig utredningen om rederiskatt som ble lagt frem for regjeringen mars i fjor.

- Vi håper på en avklaring allerede i vår, sier han.

Trekker sydover

De siste 9 årene har flere hundre skipseiende selskaper takket for seg og reist til utlandet for å drive virksomheten videre ifølge Aftenposten.

Ifølge en gjennomgang NA24 har gjort er 20 av selskapene som er notert på Oslo Børs registrert i så kalte skatteparadis. Flesteparten er registrert på Bermuda, hvor hele 9 av selskapene holder til. Cayman Islands kommer på en andre plass med bare tre selskaper fra Oslo Børs. Videre finner man norsk børsnoterte selskaper både i Liberia, Luxembourg, jomfruøyene og i Nederland.

Bermuda

BW Offshore Limited
Frontline
Golden Ocean Group
Jinhui Shipping and Transport
Odfjell Invest
Scorpion Offshore
Seadrill
Trefoil
Golar LNG

Kypros
Advanced Production and Loading (Ny)
Pfrosafe (Ny)
Deep Sea Supply

Cayman Islands
Siem Offshore
Subsea 7
Star Reefers Inc.

Liberia
Royal Caribbean Cruises
B+H Ocean Carriers

Luxembourg
Acergy
Stolt-Nielsen

Nederland
Fairmount Heavy Transport
Funcom

Jomfruøyene
SeaBird Exploration

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere