Gå til sidens hovedinnhold

Styrken merker kjøret

24 timer i døgnet, syv dager i uka. Det tærer på kreftene til det norske styrkebidraget over Libya.

Torsdag passerte de seks F16-maskinene, som er stasjonert på Kreta, 100 droppede bomber over Gaddafis kriserammede nasjon.

Kampflyene har gjennomfort mellom fire og åtte oppdrag i døgnet. Hver dag de siste ukene har de norske kampflyene «levert våpen» på libysk grunn.

- Flyene er oppe hele døgnet, sier kaptein Brynjar Stordal fra Souda Bay-basen til Avisa Nordland.

Tar vare på hverandre
Med så stor aktivitet tærer det på kreftene. Mannskapene jobber i 12 timer – og sover og spiser de andre 12 timene.

- Det er ikke tvil om at det er slitsomt, men det er forskjellig fra person til person og ut fra jobben man utfører. Men vi prøver å ta godt vare på hverandre når man er av. Det skal ikke gå ut over sikkerheten, sier kampflystyrkens talsmann i Middelhavet som roser lagånden og spiriten til det norske bidraget.

Enkelte i styrken som dro nedover for en snau måned siden, er skiftet ut. Men planen er a hoveddelen av den nåværende styrken skal stå i tjeneste i tre måneder.

Se video av kampflyene her

Intenst
Det er luft- til bakkeoperasjoner de norske flyene har gjennomført. Ifølge Stordal er det lenge siden de har sett fly fra Gadaffis styrker i luften.

Oppdraget ser per i dag ut til å fortsette som da det startet. Ikke siden andre verdenskrig har norske styrker brukt så mye våpen som i operasjonen mot Libya.

Les også: Norske fly under amerikansk kommando

Kaptein Stordal erkjenner at det er spesielt:

- Det er en intens operasjon. Men det viser at det vi har trent på i Bodø hver dag er de rette tingene og det er veldig tilfredsstillende når det nå er alvor. Teknikere og andre sørger for at flyene er klare til enhver tid. Vi er veldig fornøyde.

- Feirer ikke med bløtkake
At norske medier har fokusert på at over 100 bomber er sluppet over Libya, reagerer kapteinen i Luftforsvaret på.

- Vi feirer ikke med bløtkake for 100 bomber. Det beste hadde vært om vi hadde kommet fra dette uten å levere våpen, men dette er jobben vår, påpeker Stordal.

Høyst sannsynlig har de norske kampflyene tatt liv av Gadaffis styrker. Flere ganger har norske fly avbrutt bombing.

Har sivile liv gått tapt som følge av norske våpen?

- Vi går nøye gjennom hvert enkelt oppdrag og det er ingenting som tyder på det. Våre laser- og GPS-styrte våpen er svært presise, svarer Stordal, slik Forsvaret gjorde for halvannen uke siden.

Les mer hos Avisa Nordland her

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken