*Nettavisen* Nyheter.

Styrker ambassaden i Kairo med fem personer

Foto: CRIS BOURONCLE (Afp)

UD jobber hardt for å løslate den norske kvinnen som er kidnappet.

23.03.13 18:05

Utenriksdepartementet (UD) styrker ambassaden i Kairo med fem personer for å kunne håndtere situasjonen med den bortførte norske kvinnen på Sinai-halvøya i Egypt.

UD var lørdag fortsatt svært sparsomme med opplysninger om hvordan saken håndteres, men flere kilder, inkludert egyptisk politi, sier at det pågår forhandlinger med kidnapperne. De krever angivelig løslatelse av én slektning eller flere som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

– Det vi er opptatt av er at den norske borgeren blir løslatt så raskt som mulig. Erfaringsmessig kan mennesker som har bortført noen, potensielt benytte seg av informasjon som kommer ut i pressen, og vi ønsker ikke til å bidra til at det skjer, forklarer kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Uthvilt mannskap
Lørdag ettermiddag forsterket UD den norske ambassaden i Kairo med to personer, mens ytterligere tre var på vei nedover.

– Formålet er å opprettholde det høye aktivitetsnivået. Ambassaden har jobbet for fullt med dette siden tidlig fredag morgen, og de må få avløsing for at vi skal få reagert fort når det kreves, sier Michelsen og legger til at det i slike situasjoner er viktig å ha uthvilte folk på jobb.

Det er først og fremst egyptiske myndigheter som håndterer situasjonen.

– De gir oss informasjon, og de får informasjonen de ønsker fra oss. Vi har løpende kontakt med dem her fra Oslo og fra Kairo, og vi har også kontakt med israelske myndigheter, sier Michelsen.

– Han var nervøs
Det hersker fortsatt stor usikkerhet om hvordan det går med den norske kvinnen, som ifølge egyptisk politi er 31 år gammel, og den israelske mannen som er blitt bortført på Sinai-halvøya.

Det israelske gisselet har fått lov til å ringe sin familie. Fredag fortalte han at de to var uskadd og at de hadde det bra. Men i løpet av lørdagen har ikke familien hans hørt noe, ifølge NRK, og de begynner å bli bekymret.

– Han var mer nervøs den andre gangen han ringte, enn den første, sier svogeren.

Sjåføren meldte ifra
Ifølge den egyptiske avisen Al-Ahram reiste kvinnen sammen med den palestinske israeleren på vei sørover fra feriestedet Taba, på grensa til Israel, til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra, oppgir egyptisk politi. Ifølge det amerikanske nettstedet Al Monitor, som dekker Midtøsten med analyser og reportasjer, skjedde bortføringen sent torsdag kveld. UD fikk ikke beskjed om hendelsen før tidlig fredag morgen.

– Passene til gislene og en mobiltelefon lå igjen, sier general Ahmed Fawzy i politiet på Sør-Sinai til Al Monitor.

– Sjåføren ble sluppet fri og dro rett til politistasjonen i Dahab for å melde ifra om kidnappingen, legger generalen til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nasa

Løsepenger
Al Monitor har vært i kontakt med Salem Aneizan, en beduinleder fra Tarabin-stammen, som sier han fungerer som mellommann i forhandlingene.

– Kidnapperne er svarte får fra Tarabin-stammen, og de har flyttet gislene til et område på Nord-Sinai. Vi hjelper politiet for å få løst situasjonen, hevder han overfor nettsiden.

Nettsiden skriver videre at medlemmer av Tarabin-stammen har vært innblandet i flere alvorlige kriminelle handlinger, blant annet våpen- og narkotikasaker og menneskesmugling til Israel. De er også kjent for å torturere afrikanske gisler og kreve løsepenger, opptil 300.000 kroner, fra familiene deres i utlandet, opplyser Al Monitor.

Som regel er turister som har blitt kidnappet på Sinai-halvøya av beduiner, blitt frigitt innen 48 timer.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai. Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.