RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrket av oljen

Sist oppdatert:
Oljen ga en etterlengtet drahjelp til Oslo Børs og sørget for en sterk start på uken.
Aksjene på Oslo Børs ristet av seg den dystre avslutningen fra forrige uke. Dermed kunne investorene notere seg en liten gevinst. Hovedindeksen endte med en oppgang på 1,31 prosent til 435,12 poeng.

Oljeavhengigheten på Oslo Børs kom til syne etter at prisen på oljekontrakter pekte rett opp. Ved råvarebørsen i London steg prisen på nordsjøolje med levering i februar med 1,76 prosent til 56,62 dollar. Tidligere på dagen klatret kontraktprisen til over 57 dollar fatet.

Igjen var det været i USA som stjal mye av oppmerksomheten. I forrige uke førte den unormalt høye temperaturen i USA til at oljeprisen var på det laveste på over to år. I løpet av helgen har temperaturene falt til under det som er normalt for årstiden og det fikk markedet til å sende oljeprisen opp.

Spekulasjoner om at OPECs oljeministere har begynt samtaler om nok et kutt i produksjonen fikk også oljeprisen til å bevege seg. I desember vedtok OPEC at medlemslandene skal kutte produksjonen med en halv million fat i februar. Nå kan det være duket for ytterligere kutt. Saudi-Arabia har uttalt at de vil sørge for at produksjonen skal kuttes i henhold til det som ble vedtatt.

Oljeledningen som går gjennom Hviterussland til Europa ble stengt i dag. Det medførte redusert eksport av olje og gass fra Russland. Druzhba-ledningen blir brukt som et middel i striden mellom Russland og Hviterussland.

Oppgangen i oljeprisen bidro til at Statoil og Norsk Hydro ble løftet henholdsvis 1,61 prosent til 158 kroner og 1,10 prosent til 183 kroner.

DNO mistet noe av futten etter en god start. Aksjen steg 1,15 prosent til 11,42 kroner. En ny irakisk oljelov skal ifølge Independent on Sundays være nært forestående og skal blant annet løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene. Loven åpner for produksjonsdelingsavtaler på minst 30 år, noe som er uvanlig langt for slike avtaler.

Flere av tungvekterne gjorde det sterkt mandag. Riggselskapet Seadrill og videokonferanseselskapet Tandberg steg 2,04 prosent til 100 kroner og 2,21 prosent til 92,50 kroner.

Bedre fart var det i Orkla og Schibsted. Aksjekursene i de to ærverdige selskapene steg henholdsvis 3,05 prosent til 354,50 kroner og 4,93 prosent til 234 kroner.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie sier til Dow Jones Newswire at Schibsted følger markedet opp. Aksjen korrigerer etter en svak utvikling de siste ukene. Liten likviditet og en generell volatil utvikling det siste halvåret skal ifølge analytikeren være deler av grunnen bak oppgangen.

Helseselskapet Navamedic steg 7,89 prosent til 28,70 kroner. Skips AS Tudor og Tudor Shipholding, et selskap kontrollert av Wilh. Wilhelmsen-familien har kjøpt seg opp i selskapet. Selskapene har kjøpt 370.000 aksjer til 27 kroner per aksje og har allerede solgt aksjene på en termin 27,51 kroner.

Ementor var fikk også fart på seg. DnB NOR Markets tok aksjen i sin portefølje over anbefalte aksjer. Meglerhusets begrunnelse var at Ementos strategiske grep i 2006 er ventet å gi resultater i form av bedre marginer i 2007. Aksjen steg 6,41 prosent til 36,50 kroner.

Børstaper ble oljeselskapet CanArgo. Aksjekursen stupte 19,06 prosent til 6,88 kroner etter at selskapet kom med en ny skuffende oppdatering fra feltet Manavi i Georgia.

Nedtur på Wall Street

Børsene i USA faller tilbake like etter at handelen på Wall Street har startet. Ny styrke for oljeprisen sammen med svekkelsen i dollarkursen bidrar til at børsene faller.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,24 prosent til 12.368,53 poeng. Det er også nedgang for den teknologitunge Nasdaq-indeksen som faller 0,18 prosent til 2.429,98 poeng.

Den bredere S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,16 prosent til 1.407,43 poeng like etter at handelen er i gang.

Investorenes søkelys er rettet mot den forestående resultatsesongen. Fjerde kvartal ble avsluttet ved årsskiftet og det medfører at selskapene kommer til å rapportere hvordan utviklingen gikk de tre siste månedene av 2006.

I løpet av høsten og i førjulstiden ble det satt nye historiske rekordnoteringer for Dow Jones indeksen. Selskapenes resultater ga grunn til den fornyet tillit til børsselskapene i USA og det er ventet at resultatveksten skal fortsette i fjerde kvartal.

Oljeprisen stiger på spekulasjoner om at OPECs oljeministere har begynt samtaler om nok et potensielt kutt. I desember vedtok OPEC at medlemmene av oljeorganisasjonen skal kutte produksjonen med en halv million fat. Nå kan det være duket for ytterligere kutt. Saudi-Arabia har uttalt at de vil sørge for at produksjonen skal kuttes i henhold til det som ble vedtatt.

Samtidig fører konflikten mellom Russland og Hviterussland til bekymringer om at deler av Europa kan bli rammet av energimangel. Siste nytt i striden knyttet til oljeledningene gjennom Hviterussland er at Druzhba-ledningen er stengt og det går utover leveransene til raffinerier i Tyskland og Polen.

Værmeldinger frem til midten av januar viser at det er ventet lavere temperaturer i USA. I forrige uke førte det varme været i Nord-Amerika til at oljeprisen falt til det laveste nivået på mer enn to år.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI koster 57,47 dollar ved råvarebørsen i New York.

Forventninger drar Wall Street

De amerikanske aksjemarkedene ligger an til å stige etter fredagens dystre avslutning. Investorenes søkelys er rettet mot den forestående resultatsesongen. Fjerde kvartal ble avsluttet ved årsskiftet og det medfører at selskapene kommer til å rapportere hvordan utviklingen gikk de tre siste månedene av 2006.

I løpet av høsten og i førjulstiden ble det satt nye historiske rekordnoteringer for Dow Jones indeksen. Selskapenes resultater ga grunn til den fornyet tillit til børsselskapene i USA og det er ventet at resultatveksten skal fortsette i fjerde kvartal.

Dow Jones Indicative er helt flat, mens Nasdaq-futuren er opp 0,24 prosent. Den bredere S&P 500-futuren stiger 0,23 prosent.

Oppkjøp og fusjoner har også tatt mye av oppmerksomheten til investorene på Wall Street. General Electric betaler 1,9 milliarder dollar for boreutstyrleverandøren Vetco Gray. Samtidig er det blitt kjent at Forest Oil har blitt enige om å kjøpe Houston Exploration for 1,5 milliarder dollar i kontanter og aksjer.

Caremark Rx har takket nei til et bud på 26 milliarder dollar fra Express Scripts og har heller slått til på aksjebyttetilbudet fra CVS som verdsetter selskapet til 21 milliarder dollar.

Oljeprisen stiger på spekulasjoner om at OPECs oljeministere har begynt samtaler om nok et potensielt kutt. I desember vedtok OPEC at medlemmene av oljeorganisasjonen skal kutte produksjonen med en halv million fat. Nå kan det være duket for et ytterligere kutt.

Samtidig fører konflikten mellom Russland og Hviterussland til bekymringer om at deler av Europa kan bli rammet av energimangel. Siste nytt i striden knyttet til oljeledningene gjennom Hviterussland er at Druzhba-ledningen er stengt og det går utover leveransene til raffinerier i Tyskland og Polen.

Værmeldinger frem til midten av januar viser at det er ventet lavere temperaturer i USA. I forrige uke førte det varme været i Nord-Amerika til at oljeprisen falt til det laveste nivået på mer enn to år.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI koster 57,04 dollar ved råvarebørsen i New York.

Børsoppgang i Oslo

Oljeprisen er ferd med å finne formen igjen og sender Oslo Børs opp 0,62 prosent til 432,15 poeng.

Oljeprisen stiger så smått igjen. Utsikter til noe kaldere vær i USA gjør sitt til at kontraktene på råolje har blitt dyrere i løpet av helgen. Ifølge metrologene vil temperaturene falle til under det som er normalt i den vestlige delen av USA. I forrige uke fikk det unormalt varme været oljeprisen til stupe til det laveste på over to år.

I tillegg har oljeprisen den siste tiden falt til godt under det OPEC har uttalt som en akseptabel bunn. Dermed øker spekulasjonene om at oljeorganisasjonen igjen vil diskutere ytterligere kutt.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 56,19 dollar ved råvarebørsen i London.

Dollaren holder seg sterk målt mot kronen. Sysselsettingsrapporten i USA har fjernet deler av spekulasjonene om at renten kan falle tilbake. En dollar koster 6,34 kroner.

Tungvekterne med Norsk Hydro og Statoil i spissen leder an i oppgangen på børsen. Fusjonskameratene stiger henholdsvis 1,10 prosent til 183 kroner og 0,80 prosent til 156,75 kroner.

DNO blir løftet 2,48 prosent til 11,57 kroner. En ny irakisk oljelov skal ifølge Independent on Sundays være nært forestående og skal blant annet løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene. Loven åpner for produksjonsdelingsavtaler på minst 30 år, noe som er uvanlig langt for slike avtaler. DNO er som kjent til stede i Nord-Irak.

Ikke alle oljeaksjene er i form. CanArgo-aksjen faller 20,59 prosent til 6,74 kroner.

Oljeselskapet CanArgo er den store skuffelsen mandag morgen. Nok en gang har selskapet støtt på problemer i Georgia. Ifølge CanArgo kan Manavi M12-brønnen ha blitt skadet i forbindelse med at produksjonsrøret ble satt inn i brønnen. Testingen av brønnene ved Manavi-feltet har slått feil så langt.

Brønnen viste ingen flyt av verken olje eller gass da den ble testet og senere intervaller har kun gitt en svak strøm av olje og gass.

Det er også stor interesse for TTS Marine. Aksjen stiger 4,14 prosent til 75,50 kroner. Storeier Bjarne Skeie har solgt deler av aksjene til barna sine. Totalt har hver av de tre barna fått 9 prosent av de utestående aksjene i TTS. Aksjene ble kjøpt til 72,50 kroner kroner per aksje. Bjarne Skeies Skeie Group vil sitte med rundt 9,81 prosent av aksjene i TTS Marine ASA.

Fjerde dag med asiatisk nedtur

For fjerde dagen på rad ble det en nedgang for aksjene i de asiatiske markedene. Fredagens sysselsettingsrapport satte et lokk på spekulasjonen om at renten i USA vil bli satt ned. USA er regnet som verdens største eksportmarked og det fikk særlig de eksportsensitive aksjene i Asia til å reagere ned.

Bank of China falt etter at myndighetene økte andelen av midler de kinesiske bankene må sette til reserver. Tiltaket er et ledd i å stagge den skyhøye låneaktiviteten. Et fall i råvareprisene førte også til nedgangen i Asia.

Børsene i Japan holdt stengt på grunn av feiringen av en nasjonal helligdag. Dermed falt den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International uten Japan med 1,4 prosent til 386,69 poeng i morgentimene mandag. Alle de ti undergruppene falt.

I Sør-Korea ble bankaksjene også tapere. Sentralbanken i landet gjentok sin bekymring om at husholdningenes voksende gjeld kan føre til finansiell ustabilitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere