Gå til sidens hovedinnhold

Styrtregn ga nedbørsrekord i Oslo

Tirsdag kveld sørget en lokal regnbyge på Blindern i Oslo for over 30 millimeter nedbør i løpet av en times tid. Det er over en tredel av det som er normalt for hele juli måned.

Ifølge værstatistiker Bernt Lie viste den manuelle målingen kl. 20 tirsdag kveld 28,5 millimeter nedbør, mens den automatiske regnmåleren registrerte 30,1 millimeter.

Lie mener regnbygen var «ekstremt lokal» da den traff nedbørmåleren til Meteorologisk institutt på Blindern.

«Rent umiddelbart kan ikke Vær og Vind se at det noen gang har kommet så mye nedbør i løpet av én enkelt klokketime på Blindern i de 75 årene som Oslo-Blindern har vært hovedstadens hovedværstasjon», skriver Lie på sitt private værnettsted.

Regnskyllet fant sted mellom klokken 19 og 20 tirsdag kveld, og med 30,1 millimeter nedbør sørget den ene timen for 37,2 prosent av månedsnormalen for juli, som er 81 millimeter nedbør.

Regnværet fortsetter
Men de som tror at regnskyllet nå er over, tar feil. Meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekk, sier til Nettavisen at Nord-Norge vil få lange perioder med sol og opphold de neste dagene, men at regnværet vil fortsette i sør.

- Det vil bli et veldig ustabilt vær med en del regnbyger for Østlandet sin del. Sola titter fram innimellom, men det vil ikke bli temperaturer i nærheten av 30 grader. Det blir ikke knall sommervær, men det ser heller ikke helt svart ut. Det er på mandag og tirsdag det ser verst ut for Sørlandet, forteller meteorolog Aabrekk.

- Nordland, Troms og Finnmark får fint vær tirsdag, men så blir det det samme der også. Det blir ikke urettferdig mellom landsdelene, sier Aabrekk, som varsler at uka vil bli preget av byger over hele Norge.

- Det vil bli flest byger i innlandsområdene og på ettermiddagene. Det er langs kysten ved Sør-Norge at det blir lengst perioder med opphold.

- Det blir likevel litt mer sol fra torsdag, men fortsatt med en del regnbyger. Ingenting tyder på at det skal komme et solid høytrykk som vil gi sommervær, sier hun.

Innlandet får altså mest nedbør, men til gjengjeld minst vind. Når det er opphold på kysten, vil det blåse opp til kuling.

Ingen endringer før neste uke
Vakthavende meteorolog i Stromgeo, Beate Kveita, forteller onsdag morgen at vi må vente til neste uke før regnbygene skal lette litt.

- I morgen blir det samme type vær, og slik kommer det til å være resten av uka. Grunnen er at et lavtykksområde bygger seg opp og gir byger utover ettermiddagen og kvelden. Da kan det komme noen skikkelig kraftige byger som i går, sier hun til Nettavisen.

- Det ser ikke ut til å bli noen endringer de nærmeste dagene, men i begynnelsen av neste uke blir det forbigående bedre vær, forteller Kveita.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken