Gå til sidens hovedinnhold

Styrtregn, lyn og torden - her er alle farevarslene

- Nyt oppholdsværet mens du kan, sier meteorologene og varsler regnbyger og tordenvær.

OSLO (Nettavisen): Europeiske meteorologer er blitt ivrigere til å sende ut farevarsler. og alle varslene finner du nå samlet på nettstedet Meteoalarm, som er laget av EUMETNET, et nettverk med 31 nasjonale meteorologiske tjenester.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Polen venter opp i 32 grader

Tirsdag er det for eksempel ute rødt og oransje farevarsel for tordenvær over Tyskland, gult farevarsel for hetebølge i Polen (venter 30 til 32 grader) og rødt farevarsel for høye temperaturer i Sicilia og Ungarn (Ungarn venter middeltemperatur på 29 grader). Et helt annet sted, i Lytton i British Colombia i Canada, viste temperaturen forresten 47,9 grader mandag, som er ny rekord der, melder britiske Met Office.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Varsler styrtregn og lyn

Meteorologisk institutt i Norge har på sin side ute farevarsler - alle gule - for styrtregn i Oslo, Viken og Innlandet, mye lyn i Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Innlandet i tillegg til kulingvarsler for visse kyststrekninger.

På nettstedet lyn.met.no kan du se hvor lynet treffer

- Tirsdag ettermiddag og kveld ventes kraftige regnbyger i ditt område. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, heter det i styrtregnvarselet som gjelder for områdene Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

- Det er vanskelig vær å varsle. Vannet henger der oppe i skyene som vannballonger, og plutselig kan de sprekke. Vi kan gjerne ikke si noe sikkert før kort tid i forveien, uttalte vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågan til Nettavisen mandag da Meteorologisk institutt gikk ut med varselet.

Frisk avslutning på juni

Østafjells fikk mange en grå start på dagen tirsdag.

- For deg som speider etter sola kan vi dessverre ikke love mer enn skiftende skydekke utover dagen. Men nyt oppholdsværet mens du kan, for i kveld kommer det regnbyger og tordenvær, skriver meteorologene på Twitter.

Nord-Norge kan også vente seg en frisk avslutning på juni. Fra onsdag kveld og utover dagen torsdag ventes det opp i sterk kuling og bølger på 4-5 meter inn mot kysten av Troms og Finnmark.