Riksmannssønnen Farouk Abdulhak (27) er den eneste mistenkte i drapet på norske Martine Vik Magnussen (23), som ble brutalt voldtatt og drept i London i påsken for seks år siden. Siden den gang har Farouk holdt seg i skjul fra britiske Scotland Yard i hjemlandet Jemen.

- Forberedt på å flykte
Jemenittiske journalister, som er hyret inn av Nettavisen, får bekreftet fra offisielt hold at Farouk opererer med minst én falsk identitet som han har fått utstedt av jemenittiske myndigheter.

- Farouk fikk den andre identiteten i 2011 i løpet av den politiske krisen i Jemen, som var en del av den arabiske våren, sier journalisten, som ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet, til Nettavisen.

- Alt var kaotisk. Abdulhak-familien ville være på den sikre siden og være forbedret på å rømme landet, ettersom de hadde sterke bånd til den avsatte presidenten Ali Abdullah Saleh. Farouk trengte den andre identiteten i tilfelle hele familien måtte flykte fra Jemen på grunn av politisk krise og at landet havnet ut i total kaos, sier journalisten.

Det var Shaher Abdulhak, en av Jemens rikeste og mektigste forretningsmenn, som ordnet og betalte for den falske identiteten til sin drapsetterlyste sønn.

Faren betalte 18.000
Da Farouk sluttet seg til republikanergarden, som er en eliteavdeling i den jemenittiske hæren, fikk han utstedt et identitetskort fra forsvaret i et annet navn. Faren betalte et beløp som tilsvarer 18.000 norske kroner for det falske ID-kortet, får Nettavisen opplyst.

Det nye identitetskortet gjorde det mulig for Farouk å få utstedt et nasjonalt identifikasjonskort. Hele prosessen ble unnagjort i det stille, og tok ikke mer enn tre dager.

- Farouk bruker verken familie-navnet eller familiens hjemby i sin nye identitet. I bildet stiller han med barbert hode, sier journalisten.

- Enkelt å skaffe pass
Det nasjonale identifikasjonskortet tillater Farouk å få utskrevet et jemenittisk pass i det falske navnet, får Nettavisens innleide journalister bekreftet fra flere tjenestemenn ved immigrasjonsmyndighetene i Jemen.

- Tjenestemennene vet ikke om Farouk har fått et jemenittisk pass i det falske navnet. Men de sier det er enkelt å skaffe seg pass så lenge han har både et nasjonalt ID-kort og et ID-kort fra republikanergarden.

Journalisten sier det ikke er så vanskelig å skaffe seg en ny identitet i Jemen, ettersom det ikke finnes noe omfattende, offentlig folkeregister.

Samtaler i Oslo
Denne uken avholdes det bilaterale samtaler mellom norske og jemenittiske parlamentarikere i Oslo. Martine-saken vil være bakteppe for samtalene.

Den jemenittiske parlamentarikeren Awad Alwazier skal treffe ti norske politikere på Stortinget tirsdag formiddag, deriblant stortingspresident Olemic Thommessen.

- Det gir veldig tydelige signaler tilbake til Jemen når han blir mottatt av stortingspresidenten og en såpass stor delegasjon på Stortinget, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Nettavisen.

Hun har vært engasjert i Martine-saken i flere år.

Michaelsen sier hensikten med møtet er oppfølging og forsterkning av norske parlamentarikeres engasjement i de prinsipielle sidene av Martine-saken, og at disse samtalene kan bidra til at jemenittiske myndigheter ser på en løsning av Martine-saken som en mulighet og døråpner for internasjonal støtte.

- Jeg vet at Jemens president kontaktet parlamentarikeren i forkant av møtet og var veldig imponert over oppmerksomheten han får i Norge, sier Michaelsen.

Jemenittiske myndigheter vil ikke utlevere Farouk til britisk politi, ettersom det ikke foreligger noen utleveringsavtale med Storbritannia eller Norge.

UD møtte politikeren
Utenriksdepartementet hadde møte med den jemenittiske politikeren mandag.

- Den jemenittiske parlamentarikeren Awad Alwazir ble tatt i mot på embetsnivå i UD i dag. Samtalen fokuserte på utviklingen i Jemen og regionen for øvrig. Martine-saken ble også tatt opp, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

Handel med Jemen
Norge importerte varer fra Jemen i 2013 for 157.000 kroner. Den norske eksporten til Jemen var atskillig høyere og utgjorde 169 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.