RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sudaner dømt for spionasje mot landsmenn i Norge

Trondheim (NTB): En 38 år gammel sudaner er i Oslo tingrett dømt til ett år og to måneders fengsel for å ha spionert på sudanere i Norge.

Sudaneren ble dømt etter straffelovens paragraf om flyktningspionasje, som ikke har vært benyttet siden 1973. Han må også tåle en inndragning på 108.500 kroner. Dommen var enstemmig, melder Adressa.no.

I domspremissene heter det at retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har «søkt å samle opplysninger» om ulike forhold. Disse har han så levert til en etterretningsoffiser ved den sudanske ambassade. Han har gjort det på oppdrag for en fremmed stat, og mot betaling, heter det i dommen.

38-åringen har i et tidsrom fra januar 2010 til 9. oktober 2012 på forskjellige steder i Norge forsøkt å samle opplysninger om sudanske flyktningers personlige forhold. Dette har han gjort under dekke av selv å være flyktning fra Sudan, ifølge retten.

Mannen skal blant annet ha kartlagt hvem som deltok i demonstrasjoner i Norge mot sudanske myndigheter, hvem som var til stede på politiske møter, og hvem som deltok i ulike foreninger for sudanske flyktninger. PST skal før pågripelsen av sudaneren ha avlyttet hans telefon og registrert 192 samtaler mellom ham og en ansatt ved den sudanske ambassaden i Oslo.

38-åringen ble pågrepet i Trondheim. Under hele rettssaken hevdet han sin uskyld, og hans forsvarer, John Christian Elden, la i sin prosedyre ned påstand om full frifinnelse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere