Gå til sidens hovedinnhold

Sudans Bashir besøker Libya

Benghazi (NTB-AFP-Reuters): Sudans president Omar al-Bashir, som i helgen besøkte Libya, advarer mot truslene som restene av Muammar Gaddafis regime kan utgjøre.

- Vi er bekymret for det libyske folk. Restene av Gaddafi-regimet er fortsatt på plass, sa Bashir søndag i Benghazi der opprøret mot regimet startet.

Bashir sa dagen før i Tripoli at Gaddafis fall var den beste gaven Sudans folk kunne få fra libyerne. Sudan hadde i årevis et dårlig forhold til Gaddafis regime som støttet opprør i Darfur og Sør-Sudan og smuglet våpen til opprørerne.

Men selv om Bashir var en støttespiller for opprøret mot Gaddafi, blir Libya sterkt kritisert for å motta ham som gjest, siden han er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen ICC for folkemord og krigsforbrytelser i Darfur.

- Bashirs besøk i Libya sender et urovekkende signal om NTCs engasjement for menneskerettighetene og lovstyre, sier Richard Dicker i Human Rights Watch idet han henviser til Libyas nasjonale overgangsråd.

Sudanske opprørere oppfordrer Libya til å pågripe Bashir, men Libya er ikke bundet til å arrestere ham siden landet ikke har undertegnet avtalen om ICC. (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen