Gå til sidens hovedinnhold

Sudans president vil til FNs hovedforsamling

Washington (NTB-AFP-Reuters): USA er lite glad for at Sudans president Omar al-Bashir har søkt om visum for å være til stede under FNs hovedforsamling i New York i slutten av september.

Utenriksdepartementet fordømmer Bashirs ønske om å reise til New York, men sier ikke noe om visumsøknaden blir innvilget eller avslått. I prinsippet skal USA gi visum til besøk i FN.

Bashir er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur, og talskvinnen for utenriksdepartementet, Marie Harf, sa at Bashir heller burde reise dit enn til New York.

- Det ville være sterkt beklagelig, kynisk og upassende om Bashir reiser til FN i New York, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Alle land som har undertegnet avtalen om ICC, er forpliktet til å pågripe alle etterlyste som kommer til deres land. USA kunne derfor arrestere Bashir mens han er på vei fra flyplassen til FN-bygningen i New York.

En rekke afrikanske land har imidlertid unnlatt å pågripe Bashir når han har vært på besøk, blant annet da han var til stede på Den afrikanske unions toppmøte i Nigeria i juli. (©NTB)

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller