Gå til sidens hovedinnhold

Sukker virker som heroin

For noen mennesker kan avhengighet av sukker være like ille som heroin.

(SIDE2:) Den amerikanske forskeren David Kessler mener at noen mennesker kan bli like hektet på sukker som andre blir på tunge rusmidler, skriver Aftenposten.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kessler mener det ikke er store forskjellen i hvordan sukker virker og hvordan heroin virker på hjernen. Den tidligere sjefen for det amerikanske legemiddelverket er svært opptatt av amerikaneres inntak av fett og sukker og har vakt oppsikt i USA med boken The end of overeating.

Samme belønningssystem
Forskeren har tidligere sammenliknet mat med tobakk, gambling og sex.

- Vi kan fastslå at både nikotin og sukker involverer det samme belønningssystemet i hjernen, sier han. Forskningen rundt hvorfor mennesker utvikler avhengighet har skutt i fart i USA etter at man fant at personer som gjennomgikk fedmeoperasjoner gjerne utviklet nye former for avhengighet etter operasjonen.

Først og fremst var det alkohol de fleste ble avhengig av.

Løse russpørsmålet?
Dette kan indikere at overspising og avhengighet av sukker trigger det samme signalsystemet i hjernen som andre rusmidler. Ved et hvilket som helst avhengighetsforhold klarer ikke vårt dopaminsystem å tilføre hjernen nok dopamin. Dermed føler man ikke tilfredstillelse og glede på vanlig måte.

Forskerne mener at de ved hjelp av hjernescanning vil se hvordan de ulike stimulansesentrene i hjernen fungerer. Dermed kan de være nærmere å løse gåten om hvorfor noen mennesker blir avhengige av former for rus.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger