Gå til sidens hovedinnhold

Suksess for legepionérer

For første gang har syv legestudenter hatt praksis ved flere av Oslos sykehjem. Nå oppfordrer de byråden til å utvide ordningen.

OPPSAL: – Dere er foregangspersoner. Dette har virkelig blitt lagt merke til!

Eldrebyråd Aud Kvalbein nøler ikke med å skryte av de syv legestudentene som denne uken avslutter et to uker langt praksisopphold på sykehjem. Torsdag var hun spent på å høre om deres erfaringer.

Mye ansvar

– Det har vært spennende å få jobbe så selvstendig, forteller David Folgerø.

På Furusethjemmet har han jobbet på flere avdelinger, og til tider vært nesten alene om å drifte dem. Det har vært nyttig.

– Her ligger hverdagen tett opptil det vi opplever på et sykehus. Det har gitt rik mulighet til å sette teori ut i praksis, sier han.

Les også: Her får demente tidlig hjelp

Sterke samtaler

Andrea Brodahl har jobbet på Akerselva sykehjem, og måtte takle helt nye utfordringer.

– Det var rart å måtte ta den siste praten, og høre pasienter si at de er klare til å gi slipp på livet, forteller hun.

Også Espen Gjærum har hatt en verbal hverdag på Oppsal sykehjem:

– Vi har ikke hatt så mye samtale tidligere. Her har vi fått øvelse i det å prøve å forstå hva pasienter hadde villet mene hvis de hadde kunnet samtykke. Det er en verdifull lærdom å ta med seg videre, sier han.

Les også: Er eldreomsorgen i krise?

Ikke fullt så trist

Fra samme sted har Stine Fossum med seg helt andre minner.

– Det var veldig fint å se at hverdagslivet på sykehjem ikke var så trist som jeg trodde. Her var det sangstunder og treningstimer, og vi har hatt gode samtaler med beboere og pårørende. Det er vanskelig å vite hvor langt men skal tøye strikken med ubehagelig informasjon, men dette har vært en god trening, sier hun.

Les også: Pimpede rullatorer rul(l)et Tjuvholmen

Vil gi sjansen til flere

Studentene er ikke i tvil om at flere bør få sjansen til å jobbe noen uker på sykehjem.

– Vi kunne godt ha vært flere her om gangen. Og for fremtiden bør man tenke på å bygge store sykehjem, så studenter får flere pasienter, sier Gjærum.

Eldrebyråden er enig.

– Dette er erfaringer som ikke står i lærebøkene. Nå skal jeg ta dem med meg for å se hvordan vi kan få utvidet ordningen, smiler Aud Kvalbein.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter