RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Suksessrikt møte i Moskva

Foto: Mikhail Klimentyev (AP)
Sist oppdatert:
Barack Obama og Dimitrji Medvedev har blitt enige om å kutte antall atomstridshoder.

Presidentene har skissert en rammeavtale hvor hvert land forplikter seg til å redusere antall aktive atomvåpen til under 1700 innen en syvårsperiode.

Hensikten med den nye avtalen er å erstatte den tidligere Start 1-avtalen som utløper i desember.

- Vi må lede an som et godt eksempel, og det er nettopp det vi gjør her i dag, sa Obama kort tid etter at den nye avtalen ble fremforhandlet.

- Vi har besluttet å nullstille russisk/amerikanske relasjoner slik at vi kan samarbeide mer effektivt på områder av felles interesse, sa Obama.

Under den nåværende avtalen har hvert land lov til å ha utplassert 2200 atomstridshoder, samt 1600 enheter med såkalt leveringsutstyr.

Styrket forhold
Begge parter har også uttrykket at toppmøtet i Moskva vil kunne bidra til et styrket forhold mellom de tidligere rivalene.

Russland har også gitt USA tillatelse til å frakte amerikanske styrker og våpen over russisk luftrom til Afghanistan, melder Sky News.

Men russerne og amerikanerne er fortsatt uenige når det gjelder det planlagte rakettforsvaret i Europa. Obama har ifølge ubekreftede meldinger tidligere gitt uttrykk for at han ikke ønsker å gjennomføre George W. Bush sine planer om å utplassere et rakettforsvarssystem i Polen og Tsjekkia. Hensikten med rakettskjoldet skal være å forsvare Europa mot eventuelle angrep fra såkalte røverstater som Iran.

Utgjør en trussel
Men Russland har hele tiden hevdet at rakettskjoldet utgjør en trussel mot russiske sikkerhetsinteresser.

Det er uklart hva som skjer videre med rakettskjoldplanene nå som situasjonen i Iran er så spent etter valget 12. juni.

Toppmøtet i Russland vil også kunne styrke handelen mellom Russland og USA. Russisk handel med USA i 2008 var på kun 36 milliarder dollar, noe som utgjør omtrent samme beløp som med Polen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere