Sultestreiker utenfor NAV

Foto: Alexander Jansen (Drammens Tidende)

For fjerde dagen på rad har en politisk flyktning fra Iran sultestreiket i protest mot boligløsningen han har fått tildelt av introduksjonssenteret i Drammen.

- Situasjonen er ikke bra. Han er veldig sliten siden han ikke har spist på tre dager. Ingen har gjort noe for å hjelpe han. Det er helt umenneskelig, sier vennen Sateh Hanay til Drammens Tidende onsdag formiddag.

I går jobbet NAV og Drammen kommune for å få løst saken. Slik gikk det ikke, og torsdag morgen ligger sultestreiker Seyyed Hossein Binandah fortsatt utenfor NAV uten å ha spist siden søndag.

Han er politisk flyktning fra Iran, og ser ikke lenger noe annet alternativ enn å sultestreike for å bli hørt av kommunen. Utstyrt med en plakat rundt halsen og et brev han har sendt politiet som forklarer hvorfor han oppholder seg på stedet, har Hossein tilbragt hele døgnet på benken utenfor NAV siden søndag kveld.

Religiøs konflikt
Årsaken skal være en religiøs konflikt Hossein har havnet i etter å ha blitt plassert i et kommunalt bofelleskap med flere afrikanske muslimer.

- Jeg er ateist, og blir trakassert for mine ideologiske prinsipper og påtvunget Islam. Jeg frykter for min egen sikkerhet og føler meg ikke lenger trygg. Alt jeg ber om er et annet sted å bo, sier Hossein gjennom vennen og norskiraneren Sateh Hanay.

Hossein forteller at han har fått store psykiske påkjenninger som følge av situasjonen, og føler at sikkerheten hans ikke lenger er ivaretatt.

- Han har legeerklæringer og attester fra psykolog på at dette er en belastende situasjon for han, sier Hanay.

Ingen løsning
Introduksjonssenteret i Drammen kommune har ansvaret for å bosette flyktninger med gyldig oppholdstillatelse. Hossein hevder å ha informert kommunen om situasjonen gjentatte ganger, uten å ha blitt hørt. Ifølge virksomhetsleder Elisabeth Solberg jobbes det med å finne en løsning på saken, men onsdag ettermiddag var saken fortsatt uløst og sultestreiken fortsatte.

- Hvorfor tar det så lang tid å få omplassert han?

- Har man som asylsøker først fått tildelt en plass er det ikke slik at man bare kan bytte bolig. Vi har vurdert situasjonen slik at det ikke er noe akutt behov for omplassering, sier Solberg.

Hun vil ikke gå i detalj på forholdene i bofelleskapet, men sier kommunen vil bistå Hossein med å finne en bolig på det private markedet dersom han ønsker det.

- Hva gjør kommunen hvis det ikke lar seg gjøre og han fortsetter å sultestreike?

- Isåfall vil vi sende noen fra kommunelegen for å følge opp tilstanden hans, sier Solberg.

- Ikke NAVs ansvar
NAV-sjef Steinar Hansen i Drammen uttalte onsdag formiddag at han håpet saken ville løse seg i løpet av dagen.

- Jeg har nå opprettet dialog med virksomhetslederne i kommunen, og regner med at saken løses mellom introduksjonssenteret og boligkontoret. Hvis ikke får saken løftes opp til rådmannen, sier Hansen.

Hossein skal ha fått beskjed av NAV at de ikke har ansvaret for hans situasjon, og at han ikke kan bo utenfor hovedinngangen. Boligkontoret i Drammen kommune, som har ansvaret for Hosseins sak, har nemlig tilhold i syvende etasje i samme bygg, men har en annen inngang.

Vil ikke fjernes med makt
- Da jeg fikk beskjed i dag tidlig om at han hadde overnattet i dag også, dro jeg umiddelbart bort for å hilse på han. Vi har imidlertid ikke noe tjenesteforhold for han, så jeg har forklart at dette ikke er noen NAV Drammen-sak og at han derfor bør demonstere et annet sted, sier Hansen.

- Kommer dere til å forsøke å fjerne Hossein dersom situasjonen ikke løser seg?

- Jeg synes ikke det er noen god løsning at han sitter på utsiden av NAV-kontoret en natt til, men vi kan ikke bare kaste bort et menneske. Vi kommer ikke til å kjøre noen hard stil på det så lenge han oppfører seg skikkelig, sa Hansen onsdag.

Les flere saker i Drammens Tidende

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.