BANGKOK/OSLO (Nettavisen): Det ble sendt ut tsunamivarsel i hele området som følge av skjelvet som rammet utenfor Aceh-provinsen. Jordskjelvet inntraff klokken 10.38 onsdag formiddag norsk tid, og ble målt til 8,7 i styrke. Det ble utstedt tsunamivarsel for blant annet Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand og Maldivene.

To timer senere rammet et nytt etterskjelv som er målt til styrke 8,2, noe som førte til at tsunamivarselet ble utvidet.

I Thailand er det registrert en ti centimeter høy tsunami på øya Koh Miang.

Tsunamivarselet opphevet
Tsunamivarselet for Det indiske hav ble opphevet ved 14.40-tiden.

Jordskjelvet skapte stor panikk i flere land som tok forholdsregler og iverksatte evakuering i kystområder.

Folk i Banda Aceh flyktet opp i høyden i biler, på motorsykler og til fots som følge av tsunamivarselet.

Indonesias president, Susilo Bambang Yudhoyono, sier i en uttalelse at det ikke foreligger noen konkret tsunamitrussel, ifølge Reuters.

Det har heller ikke kommet noen meldinger om personskader eller materielle skader som følge av jordskjelvet, opplyser presidenten.

I Phuket i Thailand har flyplassen blitt midlertidig stengt.

- Fortsatt kaotisk
Situasjonen i Indonesia er fortsatt kaotisk.

- Vi har snakket med våre folk i CARE Indonesia som forteller at situasjonen fortsatt er veldig kaotisk. Et jordskjelv av denne størrelsen kan føre til store skader, men det er for tidlig å si hvor omfattende dette er. Foreløpig har vi ikke hørt om dødsfall, sier CAREs generalsekretær Torild Skogsholm i en kommentar.

- CARE forsøker å nå de lokale partnerorganisasjonene våre i Simeulue og Banda Aceh, men telefonlinjene er ødelagt og det er vanskelig å få kontakt. Det har også vært et stort etterskjelv i Banda Aceh. Vi følger situasjonen nøye og tankene våre går til innbyggerne i de rammede områdene, som bare så vidt har klart å komme seg på fote igjen etter tsunamien i 2004, sier Skogsholm.

Styrke på 8,7
Det ble først meldt at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9. Nå har US Geological Survey nedjustert skjelvets styrke til 8,7. Skjelvet skal ha rammet 32 kilometer under overflaten. Skjelvets episenter er 495 kilometer sørvest for Banda Aceh på Sumatra.

Det kraftige etterskjelvet inntraff 16 kilometer under havoverflaten, om lag 615 kilometer fra Banda Aceh i Indonesia. Etterskjelvet skal ha vart i fire minutter.

- Et uventet jordskjelv
Jordskjelvekspert sier at skjelvet kom uventet.

- Saken er slik at dette var et uventet jordskjelv, først og fremst av hensyn til størrelse, men ikke minst av hensyn til plassering. Dette er et sted som er utenfor plategrensene med den indiske platen på den ene siden og den burmesiske platen på den andre siden, sier jordskjelvekspert ved Institutt for geologi, Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan, til Nettavisen ved 11-tiden onsdag formiddag.

- Større deler av platene på begge sider er involvert i den totale deformasjonen. Og på grunn av det, så er det overraskende for oss at det tar en ny form, og at det skjer utenfor plategrensene. Det er en relativ stor magnitude i en slik setting, og vi ser på det som en viktig hendelse, sier Atakan.

Ødeleggelseskraften
- Men avstanden fra episenter til landområdene er såpass stor at effekten sannsynligvis ikke vil være så stor.

- Ødeleggelseskraften gjenstår å se ennå, siden episenteret ligger såpass langt unna Sumatra. Så vi er litt usikre på effekten, sier Atakan.

Det første jordskjelvet skal ha vart i omrent tre minutter. - Det ser ikke ut til å være noen synlige skader. Men vi vet ennå ikke om de humanitære konsekvensene. Det er ingen meldinger om at tsunamier skal ha truffet kysten, selv om lokalmyndighetene tar alle forholdsregler og evakuerer kystområder, sier Røde Kors’ representant i Jakarta i Indonesia, Phillip Charlesworth, melder Al Jazeera.

Det er også meldt om etterskjelv med styrke 6,5.

Andre juledag i 2004 var det et skjelv med styrke 9,3 vest for Sumatra som utløste en voldsom tsunami i Det indiske hav. Opp mot 250.000 mennesker mistet livet i katastrofen, deriblant flere titalls nordmenn som ferierte i området.

Minner om 2004
I Thailand preges alle nyhetene av jordskjelvet. I korte trekk er meldingene her følgende:

* Thailand har sendt ut evakueringsvarsel til innbyggere i samtlige seks sørlige provinser. På TV går det advarsel ut til folket i disse provinsene om å komme seg opp i høyden
* Alle 39 tsunami-varselstasjonene har sendt varselsignal
* Vannstanden i Khao Lak har sunket kraftig, på samme måte som før tsunamien i 2004
* Bølgen ventes til Khao Lak og Pang Nga området innen kort tid

HTML EMBED