RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sunne drikkevaner til barn

(Thinkstock)
Er det greit å gi barna juice og brus?

(SIDE2): Undersøkelser viser at norske ungdommer gjennomsnittlig drikker en halv liter brus eller saft hver dag. Derfor er det lurt å gi barna sunne drikkevaner allerede fra de er små.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Forskjell på tørst og sult
Barn trenger mer væske enn voksne, men vær nøye med hva slags drikke du gir barnet ditt. Tørste barn trenger drikke som slukker tørsten, ikke drikke med sukker og «tomme kalorier». Husk derfor å gi barnet ditt noe å drikke ofte, særlig når det er høye temperaturer og varmt ute.

Ifølge Matportalen.no bør ikke små barn drikke seg mette på saft, juice og kumelk. Gi vann som tørstedrikk, og ha derfor en mugge med kaldt vann lett tilgjegelig i kjøleskapet. Tilsett for eksempel gjerne noen skiver sitron, appelsin eller jordbær.

Juice i kopp
Det anbefales å gi juice fremfor søt saft til barna. Men juice kan være sterkt for små mager og bør derfor blandes ut med vann.

Helsedirektoratet angir ikke noen mengde for hvor mye juice små barn kan få. Det vil variere med barnets alder, aktivitetsnivå og kosthold for øvrig. Fra cirka 6-måneders alder kan det gis små mengder, økende til noen ett glass per dag for litt større barn. Av hensyn til tennene bør saft og juice gis i kopp som drikke til et måltid, ikke mellom måltidene.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Greit med sukkerfri drikke?
Det høye sukkerforbruket hos mange barn og unge gjør at det vil være gunstig å erstatte de sukkerholdige leskedrikkene med drikke med søtstoffer råder Mattilsynet og Helsedirektoratet med utgangspunkt i en rapport fra 2007 fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Men vann er fortsatt den beste løsningen, og de sukkerfrie drikkene bør inntas i moderate mengder. Når det gjelder produkter som inneholder kunstig søtningsstoff i stedet for sukker, så bør det ikke gis til barn under tre år.

Forskjell på juice og nektar
Nektar er ikke det samme som juice. Saft og nektar er tilsatt varierende mengde sukker, se på varedeklarasjonen hvor mye sukker det er per mengde saft. Man bør begrense bruken av denne type drikke med sukker, da er det bedre å velge juice.

Hjemmelaget frukt- og grønnsaksjuice eller ferskpresset juice fra kjøledisken i butikken er det sunneste juice-alternativet. Dette er en god kilde til vitamin C samtidig som man enklere får dekket «5 om dagen»-behovet (minst 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt). Men vær oppmerksom på at vanlig juice ikke bør brukes som erstatning for de anbefalte fruktporsjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere