Sunt å feriere alene

Foto: (Crestock)

Feriér uten kjæresten - men vær obs på varselsignalene.

15.06.09 09:11

(SIDE2): De fleste er i full gang med å planlegge årets sommerferie, og det er liten tvil om at valgmulighetene for hvor man kan feriere er blitt svært mange.

Den tradisjonelle turen til besteforeldrene eller telttur med slekta er ikke lenger det eneste man har råd eller mulighet - eller lyst - til. Det gjenspeiler seg også i at stadig flere par velger å feriere hver for seg, uten ektefelle eller kjæreste på slep.

- Jeg tror ikke det behøver å være negativt å ta ferie hver for seg, sier samlivsekspert Solveig E. Vennesland til Side2.

- Noe av tiden hver for seg kan definitivt være bra, man kan få utfolde seg i hobby eller sammen med venner. Noen har også forpliktelser som å besøke foreldre, som ikke partneren trenger å være med på. Men da holder det med tre dager, legger hun til.

Siste nytt? Sjekk forsiden av Side2 akkurat nå!

Mange forventninger
Hun tror det er forskjellige grunner til at par drar hver til sitt på ferie.

- En forklaring på at noen gjør det, kan være at man føler så mange forventninger, at så mye er rettet mot seg, at man har behov for å komme seg vekk og være alene, sier Vennesland.

- Det er ikke som på mormors tid, da man enten dro på hytta eller til Syden, nå er det så mange steder og personer man trekkes av. Man ønsker å dyrke vennskap og familieskap og parskap og individskap, noe som gjør det naturlig at man får lyst til å dele opp ferien sin litt.

Den billigste reisen bestiller du her!

- Naturlig å ville være sammen
Men til tross for at det kan være fint å gjøre det man har lyst til, mener Vennesland at det er faresignaler å lese dersom man vil feriere uten partneren.

- Dersom han ønsker å male hytta eller fiske på fjellet, men ikke hun, så betyr ikke det så mye. Bruk noen dager på det da. Men dersom mesteparten blir hver for seg, så er ikke det et bra signal. Det er naturlig at par ønsker å feriere sammen, ha det friere og mer ledig enn resten av året, og oppleve forandring sammen.

Samlivseksperten sier også folk må våkne fra drømmen om hvordan et forhold skal være.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jay Directo

Ikke fysisk sammen
- Det er ikke bare gode følger ved å ta hver sin ferie. Man må passe seg så ikke man ender opp med å bli enda mer usikre på hverandre, og mer frustrerte over at man ikke har flere ting felles. Man får ikke et morsommere samliv ved å ikke være fysisk sammen. Selv om man har idealene oppi hodet, så blir det ikke et bedre samspill sammen med kjæresten på den måten. Det er veldig viktig å huske på.

- Dersom alle tre-fire ferieukene blir hver for seg, så er det underlig. I hvert fall dersom man ikke lever så kloss oppi hverandre som pensjonistene.

Snakk på forhånd
For består hverdagen av skole eller jobb, og man i tillegg lever i småbarnsfamiliesituasjon, der det er høyt tempo hele året, så burde man tenke på å ha ferie for å roe ned og lade batteriene.

- Ferie er ikke å ligge rett ut, ferie er forandring. Noen tror at å dra til Syden betyr å ligge i sola hele tiden, men det finnes andre ting man kan gjøre der. Man må prøve å møte hverandre litt mer, høre etter når den andre foreslår noe. Hvis ikke er det snakk om en dårlig kommunikasjonsmåte.

Hun foreslår at man kan velge feriemål og -måte annenhvert år, men at uansett løsningen så er det viktig å føye seg litt etter partnerens ønsker.

- En god samtale i forkant, med godt humør, vil hjelpe paret til å ha det hyggelig både før, under og etter ferien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Cowan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.