*Nettavisen* Nyheter.

Sunt godteri for barnet

Foto: Kvale, Jens O. (SCANPIX)

- Kosemat bør begrenses til spesielle anledninger, sier ernæringsfysiolog.

18.02.10 15:17

(SIDE2:) - Sunne desserter basert på frukt og bær kan gjerne brukes hver dag, mens de sukkerrike variantene som for eksempel kaker, is og puddinger kan spises på lørdager og til fest, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen ved Opplysningskontoret for meieriprodukter (melk.no )

Onsdag skrev Side2 om en mor som uvitende ga sitt 2 år gamle barn en dessert som inneholder alkohol. Artikkelen vekker debatt, og mange av våre lesere reagerer på at et to år gammelt barn i det hele tatt får spise dessert.

LES MER: Alkohol i Remas familiekampanje

På bakgrunn av reaksjonene ønsket vi å få svar på når man kan begynne å gi barnet dessert eller søtsaker?

- Det er anbefalt fra ernæringsmyndighetene at man introduserer fast føde fra 6 måneders alder. Fra denne alderen kan man gi barnet «dessert» i form av fruktpureer, disse anbefales riktignok først og fremst som tillegg til grøtmåltider for å bidra til et best mulig jernopptak. Slike pureer kan også gis som et eget måltid. Når barnet blir rundt 1 år gammelt er det naturlig at barnet spiser den samme maten som resten av familien, men konsistensen må stadig vekk tilpasses. Spiser familien en sunn dessert er det helt i orden å ha dessert ofte, er det snakk om typisk kosemat bør dette begrenses til spesielle anledninger, sier Mathiassen.

Hva slags type dessert eller søtsaker er det greit å gi barn?

- Frisk frukt eller hjemmelagede desserter av frukt og bær er gode alternativer som ikke trenger å inneholde noe tilsatt sukker. Mos og kompotter kan varieres i det uendelige. Kanel kan sette fin smak på bær og frukt og være et godt alternativ til sukker, råder Mathiassen.

Hva er det verste godteriet du kan gi barn?

- Produkter som kun inneholder tomme kalorier er ikke bra. Da tenker jeg på produkter som nesten bare inneholder sukker og kunstige tilsetninger, slike produkter gir ingen næringsstoffer. I tillegg til økt risiko for tannråte, kan barnet bli feilernært og på sikt utvikle overvekt. Det er også svært viktig å etablere sunne og gode kostvaner tidlig og ikke stimulere suget etter søtt mer enn nødvendig.

- Produkter som inneholder store mengder fett er heller ikke heldige, og ofte er slike produkter både rike på mettet fett og salt. Vanlig potetgull er et eksempel på et slikt produkt.

Hvor ofte kan barnet få søtsaker, og i hvilken sammenheng?

- Det er lurt å begrense inntaket av søtsaker for alle. Små barn har små kropper og et mye lavere energibehov enn voksne. Små barn kommer derfor lett over den anbefalte grensen om at maksimalt 10 prosent av kaloriene kan komme fra tilsatt sukker. Sunne desserter basert på frukt og bær kan gjerne brukes hver dag, mens de sukkerrike variantene som for eksempel kaker, is og puddinger kan spises på lørdager og til fest. Det er også lurt å ta hensyn til at barn bør få mindre porsjoner enn større barn og voksne!

Her er eksempler på noen sunne alternativer med tanke på søtsaker til de minste, ifølge Mathiassen.

JORDBÆR-SMOOTHIE:

Ingredienser
2 dl fruktyoghurt med jordbær
1 dl cultura jordbær
2 dl frossen jordbær
½ stk banan

Fremgangsmåte
1. Hell yoghurt og cultura i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett frosne jordbær og banan. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett noen isbiter.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk.

FRUKTER MED VANILJEKESAM:

Ingredienser
80 g frisk ananas
60 g kiwi, gul eller grønn
60 g blå druer
80 g nektarin
80 g mango
2 stk jordbær
2 dl vaniljekesam

Her kan du se og lese fremgangsmåte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.