RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sunt, lett og supergodt

Det finnes triks for dem som vil spise sunt og lett – og ikke minst godt - i hverdagen.

(SIDE2:) Velg for eksempel magrere produkter til middag, slik som fisk, fugl eller rent kjøtt. Ha rikelig med grønnsaker, og topp retten med en smakfull dip eller dressing basert på kesam. Start for eksempel med kyllingwok med avocadodip.

Mange går inn i det nye året med mål om å spise mindre og sunnere. De fleste av oss sprekker fort, blant annet fordi vi er alt for glade i de gode middagsmåltidene. Ikke fortvil, de gode, smaksrike og sunne middagsrettene finnes faktisk!

Her er noen av hverdagstriksene:

- Sørg for at en tredjedel (og gjerne opp mot halvparten) av tallerken til lunsj og middag består av grønnsaker.

- Velg fisk, fugl eller rent kjøtt (som karbonadedeig, indrefilet, ytrefilet, mørbrad, stek og koteletter fra kotelettkammen). Unngå oppblandede produkter (pølser, kjøttdeig, medisterdeig etc.), og bacon, entrecôte, nakke- og lammekoteletter og liknende.

- Det finnes en rekke magre meieriprodukter som bevarer og fremhever smaken i maten. Bytt ut kremfløte med kaffefløte og lettrømme i stedet for seterrømme. Snart kommer også en lettere creme fraîche i butikken som kan brukes i varme sauser. Kesam er flott produkt i paier, kalde dressinger, dipper og sauser. Det er en mager ferskost med kun 8 prosent fett . Kesam kan ikke kokes, men kan brukes i varme retter laget i stekeovn.

- Mosjoner i snitt en halvtime daglig (gå deg en tur!), alternativt en time annen hver dag om det er enklere å gjennomføre.

For å se hvordan du lager kyllingwok med guacamole, klikk deg inn på web-TVen under. Du ser hele filmen på noen få minutter.

Kyllingwok med guacamole

Ingredienser (4 porsjoner):

Guacamole

1 stk. avocado

1 stk. lime (saften av denne)

1 beger kesam (1 beger = 3 dl)

5 g hvitløk, finhakket

Kyllingwok

2 ss smør

2 stk. gulrot

½ stk. blomkål

1 stk. brokkoli

6 stk. friske sjampinjonger

2 stk. kyllingfileter

100 g purre

12 stk. sukkererter

1 hg alfalfaspirer

½ ts salt

½ ts pepper

Fremgangsmåte: Del avokadoen i to og ta ut steinen. Press ut saften fra limen og hell den over avokadoen for at den ikke skal bli brun. Rør i kesam og hvitløk. Du kan med fordel bruke stavmikser.

Ha smør i panne, skjær gulrøtter i skiver, blomkål i buketter. Stek gulrøtter og blomkål sammen først, disse trenger lengst steketid. Skjær brokkoli i buketter, sjampinjong i båter, kyllingfilet i biter og purre i skiver, og stek også dette videre sammen. Tilsett sukkererter til slutt, og pynt med alfalfaspirer. Server med guacamole.

For flere oppskrifter og få mer råd om en sunn hverdag, se melk.no.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere