Super Monkey Ball gir bedre leger

Spillprodusentene har funnet et nytt marked. Nå kan leger og kirurger øve seg i kompliserte inngrep med egne dataspill.

16.09.04 16:16

Dataspill er ikke bare underholdning for ungene. Spillene blir stadig mer avanserte og kan nå være med på å redde liv.

Simulatorer av forskjellige slag har lenge blitt brukt i utdanningen av flygere og i andre tekniske yrker. Men i det siste har vanlige dataspill også blitt stadig vanligere i utdanning og opplæring innen flere fag.

Den internasjonale konferansen Games for Health starter i dag i Wisconsin, USA. Konferansen har samlet over 100 leger og pedagoger som skal diskutere fremtiden for dataspillende helsearbeidere.

Opererer på data
I tre år har kirurger ved et sykehus i New York kunnet øve seg på avansert kirurgi med et spesialdesignet dataspill.

Programmet Super Monkey Ball er utviklet for en vanlig Nintendo Game Cube, men med en egen vri. I stedet for å kjøre raske biler eller skyte på skurker, kan spillet gi realistisk trening i avansert kikkhulls-kirurgi. Og treningen har allerede gitt resultater.

- Kirurger som har spilt spillet, eller fortsatt spiller det, er betraktelig bedre enn de som ikke har brukt spillet. Dataspillet er den mest utslagsgivende årsaken til suksess, og viktigere enn faktorer som for eksempel erfaring eller kjønn, sier overlege James Rosser ved Beth Israel Medical Center til spillmagasinet Wired.

Rosser har brukt spillet siden 2001 og undersøkt hvordan Super Monkey Ball påvirker kirurgenes evner. Han fant ut at de som prøvde spillet mer enn tre timer i uken hadde 37 prosent færre feil og gjorde operasjonene 27 prosent raskere enn andre kirurger.

Øvelser på sykehuset
Men dataspillene kan også brukes til større øvelser for alle som jobber på et sykehus. Et eksempel på dette er katastrofe-simulatoren som nå utvikles i et samarbeid mellom en spillprodusent og en sykehuskjede i USA.

- Det er voldsomt dyrt og omfattende å organisere en realistisk katastrofeøvelse. Akuttmottaket må gjerne stenges for en hel dag og ansatte må la de vanlige arbeidsoppgavene ligge. Men med en god simulator kan vi la ansatte øve på slike situasjoner uten alle avbrytelsene i arbeidsdagen, sier Doug Whatley som er leder for spillprodusenten BreakAway Games.

Det er allikevel ikke alle som er like begeistret for verdien av dataspillene. Blant kritikerne finner vi legen Mark Frankel om advarer mot at dataspill ikke kan forberede helsepersonell på alle typer problemer.

- For eksempel har den amerikanske hjerteforeningen et dataspill som simulerer førstehjelp ved alvorlige uhell. Brukerne kan da spille Sim-Hospital med alle slags effekter og funky musikk.

- Men spillet forbereder deg bare på ti forskjellige situasjoner. Alle som har arbeidet ved akutten vil fortelle deg at dette er ti alvorlige situasjoner, men ikke de ti vanligste problemene. Den praktiske erfaringen på sykehuset er derfor helt essensiell for å kunne stille riktige diagnoser og gi riktig hjelp, forteller Frankel til Wired.

Frisk med spill
Men dataspillene har ikke bare verdi for profesjonelle helsearbeidere. Spill kan også brukes for å hjelpe pasienter til å takle sine egne problemer. Ved Santa Barbara-universitetet i California brukes et Nintendo-basert spill for å lære barn med astma å ta bedre vare på seg selv.

Noen utradisjonelle psykologer bruker også vanlige dataspill for å hjelpe pasienter til å kvitte seg med angst og nevroser. Ved Virtual Reality Medical Centre i USA brukes bilspillet Midtown Madness for å kurere pasienter som er redd for trafikken. Mens et modifisert brett fra actionspillet Unreal Tournament skal hjelpe folk som sliter med høydeskrekk.

Om man blir friskere av å løpe rundt på taket av 50-etasjers skyskrapere med verdens største maskingevær, er derimot fortsatt et omdiskutert tema.

Siste saker fra Mozon
Samboeren vil ikke
Slik beholder du potensen
Cannabis kan bekjempe kreft
Red Bull virker ikke
Blomster gir bedre kolesterol

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.