RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Super-Musa avgjorde sist

Sist oppdatert:
Sjekk Vålerengas historie mot torsdagens cupmotstander.

Selv om Follo Fotball er en av de nyeste fotballklubbene i Norge, kan Vålerenga se tilbake på tidligere møter med en av de seks moderklubbene. Follo er en overbyggingsklubb for klubbene Ås IL, Ski Fotball, Oppegård, Langhus IL, Nordby IL og Vestby IL og ble stiftet 29. september 2000. Vålerenga har aldri møtt overbyggingsklubben men har tidligere slått Ski tre ganger ut av NM-cupen i tre forskjellige tiår.

Scoringsrekord

Det første møtet som skulle vise seg å bli av historisk karakter, skjedde hjemme på Bislett 16. juni 1952. Ski IL ble rundspilt 9-0 i første runde og er den nest største seieren i obligatorisk kamp gjennom tidene. I tillegg scoret datidens store goalgetter Asbjørn Andersen hele seks av målene. Denne scoringsrekorden for en Vålereng-aspiller i en obligatorisk kamp består den dag i dag.

Sjekk målscorerstatistikk i Vålerenga her

Vi kan lese av kampreferatet at dette var ”kattens lek med musen i andre omgang”. Det sto bare 2-0 ved pause. Vi referer videre fra avisen: ”Ski kan ikke spille på gress og dermed var saken klar. Forståelsen og lagspillet var VIFs beste side. Leif Olsen og Asbjørn Andersen likte vi best. Hos Ski var keeperen Tor Eriksen bra tross de mange mål.” 1.600 tilskuere overvar kampen.

Utklassing igjen

22. mai 1961 kjørte Vålerenga over Ski nok en gang i 1. runde og det hele endte til slutt 5-0 i Ski. Denne gang var det de ekte bohemene som sto bak utklassingen. I denne kampen var det ”Bamse” Hansen (rundet 80 år onsdag) som fikk utmerkelse for godt forsvarspill. I angrep var det Einar Bruno Larsen som var klart best og putta på to av måla. De andre sto Leif Eriksen (2) og Åge Sørensen for. Pauseresultatet var også nå 2-0. Det står eller i avisoppslaget at; ”Ski hadde stor respekt for sin motstander som tok initiativet fra start og ga det aldri fra seg.” Bohemene spilte for øvrig bronsefinale i serien tre uker senere og vant 6-4 over Lyn.

Jevnspilt

35 år senere, 12. juni 1996, skulle kampen bli mye jevnere i Ski som nå var en 2. runde kamp. Først i nest siste minutt feide Espen Musæus inn vinnermålet og kampen endte 3-2. Det var Espen Haug som ga Vålerenga en oppskriftsmessig ledelse etter 24 minutter, men snaue 10 minutter etter pause utlignet Buntz. Klokka tikket mot 85 minutter og da skulle showet begynne. Musa scorer og alle tror at matchen endelig var avgjort, men bare to minutter senere utligner Larsen. Men Musa ga seg ikke og bare to minutter etter fastsettes resultatet. Den gang var Ski i 2. divisjon og var faktisk Vålerengas farmerlag. 984 tilskuere møtte opp i Ski idrettspark. VIF rykket dette året ned til 1. divisjon.

Follo FK

Follo innledet sin historie ved å rykke opp fra 3. divisjon i 2001. I årene 2002-2004 lå klubben i 2. divisjon før opprykket til Adeccoligaen var sikret. To sesonger i vår nest høyeste liga endte i nedrykk. Fra 2007 har Follo vært i 2. divisjon og leder pr. i dag sin avdeling. Follo FK har ikke hatt de helt store cuptradisjoner, men i sesongen 2006 ble laget NM-cupens store overraskelse, etter å ha slått ut regjerende mester Molde FK i 3.runde hjemme i Ski og Sogndal på Fosshaugane i 4.runde. Begge kamper ble avgjort etter ekstraomganger. Follo FK`s største sportslige øyeblikk til nå er kvartfinalen i NM-cupen 2006. Kampen ble spilt mellom Follo FK og Sandefjord på Ski stadion 20.august 2006. Laget fra hvalfangerbyen vant kampen 1-0, etter scoring av Tommy Knarvik. Senere spilte Sandefjord seg helt frem til cupfinale hvor de tapte for Fredrikstad FK.

Vålerengas tidligere møter mot Ski (Follo)

1952: 9 - 0 på Bislett, 1. runde NM
1961: 5 - 0 i Ski, 1. runde NM
1996: 3 - 2 i Ski, 2. runde NM
Totalt 3 kamper: Vunnet 3, Målforskjell 17 - 2.

Les mer VIF-historikk på Jarle Teigøys hjemmesider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere