Gå til sidens hovedinnhold

Super-purk skal hjelpe britene

Britene har hyret inn ekspertise fra USA for å rydde opp i gatene.

Tidligere politisjef i New York og Los Angeles, Bill Bratton, skal ha møter med Storbritannias statsminister David Cameron i neste måned.

Hensikten med møtet er å drøfte hvordan myndigheten skal håndtere volden i Englands gater, melder BBC.

Rundt 1600 personer har blitt arrestert etter en uke med opptøyer, plyndring og brannstifting i flere av Englands byer.

- Lite hensiktsmessig
Bratton mener arrestasjoner kan være et riktig virkemiddel for de aller voldeligste tilfellene, men hevder de øvrige tilfellene skyldes sosiale problemer.

- Arrestasjoner er absolutt hensiktsmessig i de mest voldelige og uforbederlige sakene, men veldig mye av dette kan håndteres på andre måter. Det er ikke bare en jobb for politiet, men dette er faktisk sosiale problemer, sier Bill Bratton til den amerikanske TV-kanalen ABC.

- Det er ikke enkelt. Det er hardt arbeid, men det kan gjøres. Og med all respekt kan man argumentere at det må gjøres noe med dette problemet fordi man kan ikke fortsette i den retningen det har gått, sier Bratton.

Les også: - Vi stjal iPad-er, PC-er, klær og mobiltelefoner

Innført dristige metoder
Bratton, som omtales som superpurk i britiske medier, har et rykte på seg for å ha innført dristige metoder og virkemidler for å redusere kriminaliteten i amerikanske storbyer, spesielt etter opptøyene i Los Angeles i 1992. Nå håper han at britene kan lære noe av hans erfaringer.

- Min jobb blir å fokusere på temaer rundt USAs erfaring med gjenger, og hva vi kan dele med dem av erfaringer som kan hjelpe dem med å forhindre lignende hendelser i framtiden, sier han.

Bratton sier at Los Angeles lyktes med å redusere gjengkriminalitet som følge av samarbeid på tvers av politietaten og andre sosiale etater. Bratton blir hyret inn som en midlertidig rådgiver for britene, men vil ikke bli formelt unevnt i noen stilling i den britiske politistyrken.

Kastet ut av kommunale boliger
Cameron har fått kritikk fra enkelte hold for å ha slått altfor hardt ned på ungdommene som har bedrevet plyndring og hærverk. Blant annet risikerer familier i kommunale boliger å bli kastet ut fordi barna har bedrevet plyndring, ifølge Daily Mail.

Ifølge loven kan beboerne få utkastelsesordre dersom noen i den kommunale boligen har begått kriminelle handlinger. Daniel Sartain-Clarke (18) og moren, som bor i en kommunal bolig, har nå fått en utkastelsesordre som følge av sønnens plyndring, skriver avisen.

Les også: - Kriminelle bør kastes ut av trygdeboliger

Opptøyene i England startet forrige lørdag i Londons bydel Tottenham. Opptøyene spredte seg raskt til flere byer som Birmingham, Manchester, Liverpool og Nottingham.

Så langt har fem dødsfall blitt knyttet opp mot opptøyene.

Kommentarer til denne saken