RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Super-tv til Norge

(NEC)
Sist oppdatert:
Nå er den første tv-kanalen med bilder i superkvalitet kommet til Norge. Flatskjerm-tv-eierne kan glede seg.

Teknologien kalles HDTV, eller høydefinisjons-tv, og gir mye bedre og klarere tv-bilder. Men pass på at tv-en din kan ta formatet.

Først i Norden
Det er Lyse Tele som er først ute med høydefinisjons-tv, men det er ventet at flere kommer etter. Neste år kommer dvd-er i dette formatet, og flere kanaler lukter på å sende i formatet.

Lyse Tele har tegnet kontrakt med belgiske Euro 1080.

- Dette er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Billedkvaliteten er helt fantastisk, sier administrerende direktør Toril Nag i Lyse Tele til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Teknologien krever at du har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram, men sjekk at flat-tv-en din er HDTV-kompatibel før du investerer.

Digitalt bakkenett
Mange av de billigste flatskjerms-tv-ene har nemlig ikke støtte for teknologien, og i løpet av de neste to årene vil HDTV-formatet bli svært utbredt.

Når det nye digitale bakkenettet til NRK og TV 2 er klart i 2007, er det bygget med tanke på at folk etter hvert kjøper HDTV-fjernsyn og at tv-selskapene begynner å lage innhold med høyere oppløsning. BBC har bestemt seg for at all produksjon skal være i det nye formatet innen 2010.

- I USA og Asia har denne fjernsynsteknologien kommet for fullt, og i Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter, men nå er ting i ferd med å skje her også, sier Jacques Schepers i det belgiske produksjonsselskapet Euro 1080, som nå skal sende kanalen HD1 til Lyse Teles kunder.

Lyse Tele vurderer også om de skal legge ut on-demand-filmer i HDTV-kvalitet på nettet sitt i løpet av neste år, og det er kanskje bra. Innholdet Euro 1080 sender er nemlig mest klassiske konserter og reiseprogram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere