*Nettavisen* Nyheter.

Superavslappa

Foto: (Foto: Knut J. Meland)

NM i avslapning ble lørdag avviklet i Oslo, og noen gikk hardere inn for å få ned pulsen enn andre.

23.08.09 08:12

Det uoffisielle norgesmesterskapet i avslapning, NM i Slappa, ble avviklet lørdag for tredje år på rad i parken på St. Hanshaugen i Oslo.

Supersacco
Omgivelsene innbyr virkelig til en lat dag i det flotte parkanlegget: Sola steiker, fuglene kvitrer lavmælt og arrangørene av NM i Slappa spiller chillout-musikk over anlegget og inviterer deltakere og forbipasserende til å innta de mange innbydende hvileanordninger som er lagt ut på gresset.

I en gigantisk saccosekk ligger sjefen selv, Henrik Morken Nielsen, og drar seg.

- Her er det bare å sparke av seg skoene og slappe greit av, oppmuntrer Nielsen, eller «Kaffekongen Roar», som han helst vil bli kalt.

Han fronter nemlig Norsk Kaffeinformasjons PR-avdeling, og arrangementet lørdag er fullt og helt i deres regi.

- Si meg, er det et rent PR-stunt, dette her?

- Dette er først og fremst en hyllest til kaffen som drikk, dens sosiale funksjon og dens evne til å gi oss små pusterom i hverdagen, sier Nielsen, som minner om at arrangementet er helt uavhengig av markedet, og totalt reklamefritt.

- Norge går av hengslene uten kaffe
Deltagerne i konkurransen inntar en hengekøye i fem minutter, og prøver å slappe av etter beste evne. Vinneren er den som oppnår lavest hvilepuls. Sykepleiere er leid inn og står for registreringen av deltakernes pulsslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Profesjonelle baristaer serverer gratis kaffe til alle som kommer innom.

- Men ærlig talt, er det noe som får blodpumpa i gang, så er jo det å hyle i seg en kopp med koffein! Hva har kaffe med hvilepuls å gjøre?

- Når folk sier de skal ta en kopp kaffe, innebærer det ofte mer enn selve inntagelsne av væsken; Da lager man seg en liten pause, setter seg godt til rette og nyter den luksusen som en god kopp kaffe faktisk er. Uten kaffepausene hadde nok Norge gått helt av hengslene, tror Nielsen.

På slutten av dagen ble årets vinner kåret, og det ble Karoline Sand, som hadde en imponerende hvilepuls på 42 pulsslag i minuttet! Til sammenligning er landsgjennomsnittet på rundt 60.

I fjor var det skuespiller Jannecke Øines, kjent fra fjernsynssåpa Hotel Cæsar, som tok en knusende seier med sine 46 pulsslag i minuttet.

- Dette blir lett
En av årets deltakere lar seg derimot ikke imponere av fjorårets vinnertall.

- Jeg leste om dette på nettet i går, og målte pulsen min for moro skyld. Vel, den var på 43, så da bestemte jeg meg for å delta. Min personlige rekord er 36, så dette blir lett, sier Phuc Tan Nguyen (29).

Kompis og selvutnenvt manager, Fredrik Mortenesen (27), går god for uttalelsene.

- Han er en lugn fyr. Du kan sende han i krigen, og han hadde fortsatt tatt det rolig, sier Mortensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Når han ikke er opptatt av å slappe av, studerer Nguyen produktdesign ved Høgskolen i Akershus HiAk.

- Hvordan har du fått så lav puls?

- Jeg trente svært mye før, men nå er det mer sporadisk. Jeg tror uansett man kan være i god form uten så mye aktivitet, og mange underkjenner nok verdien av mental helse.

Nguyen har følgende lavpulstips:

- Styr unna koffein og nikotin, og spill LP-plater. Gjerne noe sløy, sløy jazz. Davis eller Coltrane, for eksempel, sier han

Når det nærmer seg Nguyens tur, er han ikke like kjepphøy lenger:

- Shit, nå kom nervene. Jeg tror jeg må jenke meg litt, og heller gå for «Beste Utlending», sier han muntert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Han inntar hengekøya, og alt ser tilsynelatende veldig rolig ut. Men etter fem minutters hvile, og pulstagen, er den en slukkøret deltaker som rusler tilbake til saccosekken sin.

- 60 slag i minuttet! Er det mulig? Jeg sprakk fullstendig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Post Scriptum: Nettavisens utsendte deltok selv i konkurransen, men med en lunsj bestående av sigaretter og en kanne kaffe, er resultatet ingen vits å nevne en gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.