FORNEBU (Nettavisen): I desember i fjor lanserte NetCom den helt nye mobilteknologien 4G, også kjent som LTE. Med teknologien er det mulig å laste ned fra mobilnettet i hastigheter som er rundt 14 ganger raskere enn det er mulig med den beste formen for 3G. I praksis betyr det 100 megabit per sekund om du er skikkelig heldig.

Etter å ha testet teknologien over noe tid er vi svært imponert over hastigheten - i de relativt få områdene som så langt har dekning.

Les også: Har fått fart på superbredbåndet

Ligger et stykke bak
Telenor har på sin side vært helt klare på at de ikke vil rulle ut 4G for sine kunder før deres helt nye mobilplattform er på plass. De vil fra 1. oktober starte arbeidet med å bytte ut samtlige basestasjoner de har i hele landet, og i forbindelse med denne utbyttingen vil alle basestasjonene ha 4G-muligheter. Det har dermed ligget i kortene at telegiganten ville åpne for 4G til sine kunder når vi nærmet oss jul.

Men nå heller Telenors teknologidirektør Rolv-Erik Spilling kaldt vann i blodet på alle som hadde forhåpninger om dette.

- Vi vil trolig starte salget av 4G i første kvartal 2012. Vi ønsker å ha alt på plass før vi starter salget, inkludert såkalt handover - slik at du kan bevege deg sømløst mellom 4G og 3G-nettet, sa Spilling på et pressemøte onsdag ettermiddag.

Ikke skikkelig modent
Et av de store problemene med 4G i dag er at det ikke fungerer sømløst med resten av mobilnettet. Det betyr at om du beveger deg ut av et område med 4G-dekning, så mister du tilgangen til nett helt - du blir ikke automatisk koblet på 3G-nettet. Om du benytter Netcoms 4G-nett i dag må du faktisk ha et helt eget modem for 4G, og et annet for 3G.

Den største produsenten av nødvendig utstyr til modem for mobilnettverk er i tillegg forsinket med produksjonen sin - noe som gjør at tilgjengeligheten på utstyr er svært begrenset. Det finnes heller ingen mobiltelefoner med LTE-teknologi på markedet.

Vil være mulig, men vil ikke gjøre det
- Det vil være teknisk mulig for oss å levere det, men det vil neppe være særlig salgbart, sier Spilling, som legger til at det viktigste for dem fremover er å bygge ut enda bedre kapasitet på 3G-nettet, som alle dagens smarttelefoner benytter seg av.

Dermed ser det ut til at Telenor gir NetCom et monopol på å levere det raske bredbåndet i nesten to år til.

Ifølge Spilling vil for øvrig Telenor ved lansering ha aktivert 4G på et sted mellom 500 og 1000 av sine rundt 6000 basestasjoner rundt omkring i landet. Disse vil hver ha en kapasitet på 150 megabit per sekund. I praksis regner de med at du vil oppleve et sted mellom 5 og 60 megabit som bruker.