*Nettavisen* Nyheter.

Superbrille til båten

Båtførere med dårlig syn går ikke til optiker, de kjøper elektronisk øye!

20.09.06 14:56

Nattlige ulykker på sjøen har skremt båtførere til nye teknologiinvesteringer.

Nattkikkerter i proffklassen blir montert i de største luksusyachtene. Et slikt øye er 30.000 ganger sterkere enn den menneskelige utgaven.

I offshore-flåten har elektroniske kikkerter lenge vært nødvendige hjelpemidler. På stand-by fartøyer i Nordsjøen brukes kikkerter med såkalt Night Vision teknologi. De kan se hodet til et menneske som driver i sjøen på 1300 meters avstand - i mørket.

I targabøylen
Nå er det nattkikkerter som gjelder, også for dem som synes det er kjekt å ha i targabøylen over flybridge. Salget har økt markant de siste ukene, også i proffklasen.

I lystbåtversjon koster et slikt kamerasystem ferdig montert i underkant av 200.000 kroner. Det er tydelig at de rikeste og mest moderne båtfolkene blant oss er av den formening at sikkerhet på sjøen ikke kan betales for dyrt.

Cadillac
Designmessig er det Night Vision Technologies sin 5000 versjon som teller. Det elektroniske øye ser ut som instrumentene på en Cadillac, og er i rette tøffe retrodesign. Kikkerten, eller fargekameraet, har 312 ganger zoom, samt et Ultra low lux kamera og et varmefølsomt kamera. Da ser du i svarte natta og vel så det.

Egen Web-side
Kameraet styres med joystick, og kan snurres 360 grader. Selvsagt følger du med på en lyssterk pc-skjerm. Dersom du ikke gidder å være med i båten din selv, kan du for en liten ekstrasum få egne nettsider der du kan følge bildene fra det elektroniske øyet.

Med andre ord kan du sitte hjemme i stuen eller på kontoret og sjekke utsikten fra flybridge.

Er du mye ute i grov sjø, kan det lønne seg å kjøpe et elektronisk øye med stabilisator. Bildene blir stødige selv i store bølger, og du kan elektronisk låse fokus på et fast motiv.

Skrytefaktor
Igjen er det offshore teknologi og militærteknologi som har nådd båtfolket. Det holder ikke lenger med en lyskraftig marinegrønn Zeiss kikkert for å imponere i skuringstimen på fjorden. Ei heller nattkikkert med infrarødt lys. Nå er det elektronisk øye med egen hjemmeside som skal lede båt og mannskap hjem etter nattlige utflukter på bøljan blå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag